Mărțișorul – origine și semnificație

Ziua de 1 martie este declarată ,,Ziua Mărțișorului”, care este un simbol al reînvierii naturii, al începutului de primăvară și al triumfului acesteia asupra iernii. Dăruit de 1 martie, acesta este un obicei specific românesc, inclus din 2017 în lista reprezentativă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii.

Există mai multe legende care ilustrează originile acestui simbol:

  1.  Se spune că în prima zi de primăvară, frumoasa Zână a primăverii a ieşit la marginea pădurii şi a văzut cum sub o tufă de porumbari, de sub zăpadă, se ivește un ghiocel. Zâna a hotărât să-l ajute şi a început a da la o parte zăpada şi ramurile spinoase. Iarna, văzând aceasta, s-a înfuriat şi a chemat vântul şi gerul ca să omoare floarea. Ghiocelul a îngheţat imediat. Zâna primăverii a acoperit apoi ghiocelul cu mâinile ei, dar s-a rănit la un deget din cauza spinilor. Din deget s-a prelins o picătură de sânge fierbinte care a curs peste ghiocel, făcându-l să reînvie. În acest fel, Primăvara a învins Iarna, iar culorile mărţişorului simbolizează sângele ei roşu pe zăpada albă.
  2. O altă legendă spune că o vrăjitoare rea, care susținea iarna, se lupta aprig şi nu accepta sosirea primăverii. Însă frumoasa Primăvara, sacrificându-se pe sine, și-a tăiat un deget, iar câteva picături de sânge au căzut pe zăpada albă care s-a topit. Pe acel loc au crescut ghiocei albi și roșii, în aşa fel lupta a fost câştigată de Primăvară şi iarna a cedat.
  3. Se spune că Soarele a vrut și el să danseze o horă și a coborât pe pământ, dar aici a fost furat de un zmeu. Pentru că lipseau razele acestuia, lumea a devenit mai sumbră și lipsită de viață. Un tânăr pe nume Mărțișor a avut însă curajul să îl înfrunte pe zmeu pentru a-l elibera pe Soare. Tânărul a luptat cu acesta zile și nopți necontenit, până l-a învins. Soarele a fost eliberat și a readus lumea la viață, însă tânărul a murit din cauza rănilor din timpul luptei. Tot sângele lui s-a scurs pe zăpada albă, iar acesta este motivul pentru care mărțișorul are culorile alb și roșu.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *