Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală găzduiește o expoziție de manuscrise cărturărești

      Expoziția „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea Noul Neamț” a fost inaugurată pe 13 mai în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Evenimentul a fost desfășurat cu prilejul apropierii Zilei Internaționale a Muzeelor și a Nopții Europene a Muzeelor.

   Potrivit organizatorilor, vernisajul urmărește valorificarea tezaurului bibliotecii Mănăstirii Noul Neamț care este păstrătoarea unor manuscrise și documente ce reflectă pagini importante din istoria și cultura Țării Moldovei, dar și apropierea de valorile strămoșești. Andrei Prohin, secretar științific MNEIN, a declarat în cadrul festivității de inaugurare că expoziția se adresează tuturor iubitorilor de cultură și neam, având totodată o semnificație profundă, pentru că aduce în atenție mărturii de credință ortodoxă.

      Vizitatorii au avut ocazia să vadă originalele unor documente cu privire la întemeierea și primii ani de activitate a celui mai mare așezământ monastic din Basarabia. În atenția publicului au fost puse două manuscrise ale Arhimandritului Andronic Popovici ce redau istoria Mănăstirilor Neamț și Secu, dar și o scriere a aceluiași autor care cuprinde minunile icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț. Pe lângă obiectele de patrimoniu, se regăsesc și fotografii ale documentelor, imagini ale personalităților bisericești și texte informative consacrate lor.

     „Mi-am dorit să văd acest vernisaj, pentru că sunt pasionat de exponatele vechi, iar respectivele manuscrise redau foarte bine specificul perioadei din care vin. Deși sunt notate cu caractere chirilice, am reușit să citesc câte ceva printre rânduri”, a menționat Alexei Palamaru, unul dintre oaspeți.

      Piesele prezentate provin din colecțiile Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și ale Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova. Expoziția „Tradiție și memorie istorico-culturală salvgardată în manuscrisele de la Mănăstirea Noul Neamț” poate fi vizitată până la data de 30 mai 2021.

Autor: Vlada Tomescu

Articole asemănătoare

La vatra neamului

Cânta cu foc O fată la vioarăȘi fulgii dansatori îşi anunțauO nouă  locuință sclipitoareÎntr-un colind Ce nunta și-o juca. Amorezați De  muzicalitate,Și de bătaia inimii supuși,Își redescopereau identiatea –Nu…

Răscoapte doruri printre foi

În noi vuiesc, În miez de noapte, Răscoapte doruri de imens Cu tine, Viaţa-i complicată, Dar fără tineN-are sens. Rătăcitoare jumătăţi, Suntem un strigăt mutual Al uneia Şi-aceleiaşi vieţi Într-un decor autumnal.  Şi nimenea Va bănui Că eşti…

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *