Pictura și arta vestimentară- unite într-un singur destin

     Irina Dogoter a absolvit Școala de Arte din orașul Cimișlia și în prezent studiază Design Vestimentar Industrial. Creația vestimentară vine în completarea picturii. Cele două preocupări artistice îi oferă tinerei o bivalență făuritoare remarcabilă prin entuziasm, inocență și un plus de valoare însemnat.

Premii și emoții

     Încă din liceu, Irina a început să adune în palmaresul reușitelor sale câteva distincții memorabile: locul I pentru pictură la concursul „OBZOR’s HOPE’’ din Bulgaria în 2016 și locul I pentru promovarea artelor frumoase în rândul tinerilor din Republica Moldova în 2017. Ea spune că aceste premii au încurajat-o și mai mult să creadă în forțele sale și să-și ducă planurile de viitor la bun sfârșit.

Harul creator îi dă aripi

     A descoperit desenul încă de când era mică, atunci când mama ei a zis că trebuie să fie un talent deosebit în modul în care își făcea schițele, dar mai ales cum își alegea culorile. Crescând, ea nu a renunțat la pictură, ci și-a desăvârșit și mai mult talentul, semn că lumea culorilor este pentru dânsa nu doar o sarcină oarecare, dar o pasiune imposibil de stăvilit. Astfel, mama sa a hotărât să o înscrie la Școala de Arte din orașul natal. Își amintește că a pășit cu sfială treptele școlii, gândindu-se că nu va reuși să însușească pe deplin tainele picturii. Dragostea pentru artele frumoase i-a dat însă aripi, iar mai târziu a făcut-o să înțeleagă că talentul dublat de muncă asiduă avea să îi descopere abilități nebănuite în mânuirea pensulei și a culorilor.

 De la schițele copilăriei la portretul tinereții

     Se spune că mediul în care crești de mic te formează ca adult și te ajută să îți descoperi valențe diferite ale aptitudinilor personale. Tot așa s-a întâmplat și în cazul Irinei. L-a avut drept model pe tatăl său încă de mică, atunci când îl vedea pe acesta creând obiecte de mobilier în cele mai diverse forme. Tot de la el a învățat să nu renunțe niciodată și să muncească mult pentru a-și desăvârși talentul. Cea mai importantă lecție a fost cea legată de originalitate în lucrările pe care le face. În prezent, Irina Dogoter abordează o gamă largă de subiecte, printre favoritele sale fiind portretele executate într-o manieră aparte. Chiar dacă acestea sunt inspirate din viața reală, ea le imprimă o notă personală, transbordându-le într-o dimensiune fantastică, abstractă.

Pictura în alb și negru

     Îi plac culorile acromatice: albul și negrul, pentru că, spune ea, sunt culorile care pot fi adăugate oricărei combinații fără a avea grija incompatibilității. „Albul și negrul au fost prezente mereu în garderoba mea. Ele sunt considerate culori de lux. De asemenea, îmi place culoarea roșie și cred că mă reprezintă, deoarece exprimă dominație și putere. Dacă port un accesoriu sau o ținută roșie, mă simt mai sigură, mai curajoasă și mai feminină”, mărturisește tânăra.

Lumea abstractă a Irinei

    Majoritatea picturilor realizate de ea sunt abstracte. Folosește o gamă specifică de culori și tehnici uzuale acestei metode de a picta. Dânsa ne dezvăluie cu generozitate și modul de lucru: „Cel mai  des, abordez arta abstractă, dar o pot combina și cu realismul. Când pictez portrete inspirate din realitate nu utilizez culorile  reale, ci fac o  combinație dintre galben-negru, galben-violet, albastru-cafeniu etc.” Într-o epocă a diversității în care avem acces la o paletă largă de culori, Irina a încercat cam de toate, însă s-a îndrăgostit de culorile în ulei, descoperind în mirosul acestora o sursă de senzații deosebite care o fac să picteze cu mai multă plăcere.

Pictură și libertate

    Pictura îi dă un sentiment de libertate și este în același timp un mijloc de terapie prin care își descarcă emoțiile pe pânză sau un exercițiu ce o transportă într-o altă lume, una a bucuriei, în care creația artistică devine centrul universului. Aceasta o face să nu simtă niciodată oboseala, dimpotrivă, munca în fața șevaletului o energizează mental și fizic, conferindu-i o liniște pe care o poate găsi numai în atelierul de lucru. Tânăra artistă a experimentat pictura și în aer liber, și în atelier, dar menționează că în natură se conectează cu mediul ambiant într-o manieră sublimă, astfel încât însuși produsul final al actului artistic suportă modificări minunate prin culorile de pastel și serenitatea  pe care o transmite. „Pictând în atelier, apar alte emoții. Aici pot conecta muzica, iar dispoziția se schimbă. Apare dorința  de a picta ceva abstract și expresiv. Eu cred că e bine să încerci în diverse locuri, e mai interesant să simți diferite emoții, deoarece acest fapt nu induce plictiseală”, explică dânsa.

Haina îl face pe om

    În prezent, Irina studiază Design Vestimentar Industrial. Cu toate acestea, nu a renunțat deloc la pictură, ci dimpotrivă, afirmă că cele două pasiuni artistice au în comun libertatea creației și frumosul care înnobilează omul. „Pictura mă relaxează. Când obosesc să învăț sau să confecționez haine, mă refugiez în pictură. Design-ul este  de asemenea o latură artistică. Fiecare designer își transpune inspirația și ideile în vestimentație. Haina poate fi și purtabilă, și de avangardă, iar aici depinde de dispoziția fiecăruia. Pictura și design-ul vestimentar sunt legate prin libertatea de a crea”, povestește entuziasmată.

Planuri de viitor

   Intenționează să deschidă un atelier de creație în care să îmbine cele două pasiuni și să încerce să desăvârșească creativitatea în această direcție. „În următorii cinci ani, vreau să deschid un atelier personal, iar acesta să aibă două compartimente: atelierul pentru confecționarea hainelor și atelierul de pictură. Îmi doresc să conectez cele două pasiuni. De exemplu, să pictez ceva abstract, și după să confecționez o haină inspirată din aceasta sau invers: să confecționez o haină, după care să pictez ceva”, ne-a mai mărturisit Irina Dogoter.

    Planurile de viitor nu se opresc aici, pentru că tânăra are idei antreprenoriale și se gândește să transforme pasiunile sale artistice într-o afacere. Astfel, intenționează să deschidă un „showroom” în care să aibă control asupra design-ului interior și să-i ofere publicului posibilitatea de a-i vedea lucrările vestimentare și de pictură.

Autor: Vlada Tomescu

Articole asemănătoare

La vatra neamului

Cânta cu foc O fată la vioarăȘi fulgii dansatori îşi anunțauO nouă  locuință sclipitoareÎntr-un colind Ce nunta și-o juca. Amorezați De  muzicalitate,Și de bătaia inimii supuși,Își redescopereau identiatea –Nu…

Răscoapte doruri printre foi

În noi vuiesc, În miez de noapte, Răscoapte doruri de imens Cu tine, Viaţa-i complicată, Dar fără tineN-are sens. Rătăcitoare jumătăţi, Suntem un strigăt mutual Al uneia Şi-aceleiaşi vieţi Într-un decor autumnal.  Şi nimenea Va bănui Că eşti…

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *