Ploaia cu flori de tei

Miercuri, 23 iunie 2021, în curtea Casei Fundației Regale, a fost organizată o nouă „Miercure literară”, de data aceasta sub umbrela poeziei de dragoste. Acest evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Institutul pentru Inițiative Culturale și Educaționale, Oficiul Național al Viei și Vinului.
Searata literară a fost moderată de Maria Șleahtițchi, directorul Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”.

Dându-se sfoară în țară că la eneviment „Flori de tei deasupra noastră or să cadă…”, s-a adunat public din cel mai select, pentru a savura ploaia florilor de tei, pentru a se îmbăta de mireasma lor și a iubirii desprinsă din scrierile lui Mihai Eminescu și ale Veronicăi Miclea, cu recitalul cărora a debutat evenimentul. Cuvintele acestor „două personaje nemuritoare ale literaturii române”, după cum le numește Maria Șleahtițchi,  au răsunat într-un mod senzațional în interpretarea lui Petru Hadârcă și a Cristinei Dicusar, care au fost acompaniați de excepționala orchestră a Teatrului Național „Mihai Eminescu”.

În timp ce maeștrii cuvântului rostit induceau oaspeții în starea de reverie specifică geniului eminescian (căci, după cum a precizat eminescologul Mihai Cimpoi, în cadrul aceluiași eveniment, Veronica Micle era o poetă eminesciană chiar înainte de a-l cunoaște pe Eminescu, structura ei sufletească era, de fapt, eminesciană, de aceea s-au și recunoscut), cei de față realizau un exercițiu dadaist la care au fost invitați de către moderatoarea evenimentului, Maria Șleahtițchi, anunțând,de la bun început, că vor avea loc un maraton de poezie în trei runde. La primele două, au participat poeți consacrați, iar la ultima toți oaspeții. Invitații au fost împărțiți în trei grupuri, fiecare grup a primit un toc și o foaie, pe care au scris o poezie, folosind tehnica dadaista. Acest exercițiu ar fi fost mai anevoios în lipsa muzei, care, pe tot parcursul evenimentului a stat la loc de vază, fiind reprezentată de actrița Teatrului Național „Mihai Eminescu” – Maria Gorcenco.

În timpul în care juriul decidea poezia învingătoare, s-a dat startul primelor două runde ale maratonului de poezie. La microfon, au fost invitați poeți emblematici ai culturii noastre, care au recitat poezii de iubire: Arcadie Suceveanu, Ludmila Sobețchi, Vasile Romanciuc, Oxana Gherman, Ion Hadârcă, Vladimir Beșleagă, Maria Hadârcă, Virgil Botnaru, Emilian Gălaicu Păun. Recitalul a fost încoronat cu interpretarea cântecului „Cine iubește și lasă”, de muza serii – Maria Gorcenco. În același timp, se realizau și picturi. Serata a reușit să îmbine armonios mai multe ramuri ale artei. 

În cele din urmă, Tatiana Ciocoi, în calitate de reprezentat al juriului alcătuit din trei membri: Sergiu Sanciu, Valeriu V. Turea și Tatiana Ciocoi, a dat citire textelor scrise de invitați, realizând, astfel, cea de-a treia rundă a maratonului de poezie, anuntând și echipa învingătoare, care s-a ales cu marele premiu – purtarea coroniței muzei pentru o clipă și trecere numelor membrilor echipei pe ultima pagină a unei cărți, unde, pe prima pagină, va sta semnătura Maestrului Eugen Doga. Atât cartea cât și poezia câștigătoare, dar și celelalte două, pot fi găsite la Muzeul Național de Literatură „Mihai Kogălniceanu” 

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *