Primăvara e despre el/ei, despre muzica lor

Astăzi, Ion Aldea-Teodorovici și-ar fi sărbătorit cea de-a 67-a aniversare. Despre această personalitate importantă a culturii noastre se vorbește mereu în corelație cu soția lui, Doina Aldea-Teodorovici. Copilăria mea începe cu vocea ei și sunetele lui de chitară. Voci revoluționare, voci puternice care te pătrund până la lacrimi. Au fost și vor rămâne pe veci în inimile noastre, ale moldovenilor, drept simbol al apartenenței noastre culturale și spirituale la neamul român.

Ion Aldea-Teodorovici s-a născut la 7 aprilie 1954, la Leova. Pasiunea pentru muzică se trage de la tatăl său. Dar, din nefericire, cel din urmă nu apucă să îi vadă succesele, căci, atunci când Ion Aldea-Teodorovici avea 10, tatăl său a murit.

A absolvit Școala de Muzică „E. Coca”, din Chișinău, Școala de Muzică, Tiraspol și Conservatorul „G. Musicescu” din Chișinău. Pe lângă faptul că îi bucura pe toți cântând, a compus muzică pentru mai multe filme, spectacole teatrale și nu numai.

Împreună cu soția sa a militat pentru reunirea celor două țări surori: Basarabiei și România. A luptat pentru revenirea la limba română și grafia latină.

Spre marea întristare a întregului neam, la 30 octombrie 1992, Ion și Doina Aldea-Teodorovici decedează într-un îngrozitor acident de mașină, care se produce în  satul Coșereni. În același an, li se conferă „Ordinul Republicii”, post-mortem.

Astăzi, îmi aduc aminte cu drag cum tata, pasionat de chitară, dar și de muzica lor, încerca să interpreteze anumite melodii. Preferata noastră fiind „Focul din Vatră”. Un cântec minunat pe versurile clasicului Dumitru Matcovschi, un cântec care venerează familia.

Și tata a murit în primăvara anului 1992, când făceam doar 7 ani, de aceea, anume primăvara îmi amintește de el și muzica lor, muzica acestor doi aștri ai culturii noastre.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *