Tapetul galben, Charlotte Perkins Gilman

Sunt şi vrăbii sinucigaşe?

Toate aterizează pe cabluri electrice, unicul loc unde le place să facă popas.

Tot timpul în care ochii se plimbă printre cuvintele textului scris de Charllotte Perkin, te simţi ca o vrabie pe cablu.

Mică şi întunecată e lumea personajului creat de Charllote Perkins, unde mişună şi se târăsc vietăţi, şi ele te pândesc, noapte de noapte, ziua se ascund, doar ca noaptea să te surprindă în mreajele lor, ele devin obsesive şi trepidant de reale în jurul personajului.

Pereţii umezi devin circulari şi plini de alge, între tine şi capacul sigilat se află doar solzi, între tine şi nimicul se află zilele petrecute şi amintirile, ce nu sunt un album, dar fâşii de peliculă tăiată intenţionat pe verticală, tu te afli în gelatina unui şprot, care se vinde în conservele de pe rafturile supermaketurilor din oraş.

O lume a trunchiurilor şi omizilor vii, ce nu mânâncă frunze, dar fantezii, astfel că somnul nu se alipeşte de genele femeii, care e personajul central în opera lui Charllote şi care suferă de o boală obsesiv-convulsivă.

Cititorul nu e doar observatorul, e elementul-nucleu, încercând împreună să rezolve misterul cafelei prea dulce, cheii aruncate pe scări şi a lămpii, care spartă fiind, oricum arde.

Nu doar privind un film din caegoria „thriller” te pişcă pe trahee enigma picturii în acţiune, dar şi textul respectiv te cuprinde în afrodiaziacul mozaicului pătrunzător de negru, perceput de cititor şi de nimeni altul.

Ne atrage răul, ne atrage tragedia altor oameni şi modul în care exteriorul, în conştiinţa celor bolnavi, prinde contur, astfel putem înțelegem de ce o furnică este elefant şi o buburuză e fenix, cititind cartea lui Charllote.

Charlote-Perkins oferă cititorului viziunea puiului de gâscă, ce se află în cutie, dus spre piaţă, cutia e ţinută pe braţe, e legată cu 3 sfori şi la fiecare groapă de asfalt puii îşi amintesc că sunt vii şi sunt neputincioşi în întuneric.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *