Unirea!

Mereu am fost dornici de a face UNIRE cu frații noștri de peste Prut. Mereu am simțit o inimă și un sânge comun, ce sălășuiește pe cealaltă parte a malului. Mereu am purtat un gând și am țintit un scop.

Această dorință sacră a fost transimisă de-a lungul mai multor generații, cu speranța eternă, stropită de lacrimi amare.

Acest fapt de mare însemnătate realizat cu pași mici, dar hotărâți, a fost facilitat de mai multe evenimente care au avut loc în spațiul românesc și peste hotarele acestuia. Trebuie meționat, mai ales,  că Unirea s-a produs datorită implicării anumitor personalități ce au constituit un adevărat nucleu dătător de putere și pereseverență, însuflețind această direcție prioritară pentru întreg poprul basarabean, setos, deja de ani de zile, de seva românimii.

Ua dintre aceste personalități s-a născut chiar în localitatea mea – Cărpineni. În anul 1886, la data de 1 august se naște Ștefan Holban. El s-a numărat printre motoarele unirii. La data de 27 martie 1918, Ștefan Holban a votat Marea Unire a Principatelor subjugate de cotropitori. Odată cu acest vot, a fost pus fundamentul unui proces care a rămas pe responsabilitatea noastră, a tinerei generații.

Trebuie să recunoaștem că fară Ștefan Holban și alți colegi de breaslă ce au participat la votare, neamul nostru nu ar fi gustat dintr-o perioadă de avânt și ascensiune totală pe teritoriul spațiului basarabean, aflat într-o horă mult așteptată cu România.

Marea Unire nu numai că a adunat la un loc românii, dar a și facilitat dezvoltarea mai multor domenii din Basarabia. Spre exemplu procesul educațional a progresat. De asemenea, domeniul cercetării a luat amploare, la fel ca și presa care s-a renăscut și reactualizat. În urmă nu a rămas nici domeniul artistic, cultural și literar care au căpătat noi surse de insiparație, motivație, meditație. Totodată, în țară a crescut natalitatea, fapt îmbucurător.

Prin urmare, Basarabia a căpătat posibilitatea de a se dezvolta din mai multe puncte de vedere, uitând pentru o vreme de caracterul său agricol pronunțat.

Și toate acestea se datorează efortului depus de Ștefan Holban și celorlalte personalități care au simțit și gândit la fel, care, ca niște artizani, au dibăcit UNIREA!

Noi, trebuie să îi purtăm mereu în sufletele și inimile noastre și să tindem spre a duce la bun sfârșit năzuința strămoșilor noștri. Acest subiect este foarte prezent și în literatură. Spre exemplu, opera,, Sculați români!” de Gorjean Manole, ne întruchipează îndemnul de trezire și zbuciumare, ,,Deșteptarea” de poetul Atanasiu, la fel ne ghidează spre scopul de a face o schimbare, de a lua o poziție, de a vedea lucrurile așa precum sunt și nu prin prisma unor ochelari roz. ,,Scrisoare din Basarabia” de Grigore Vieru reflectă dorul enorm de frații de dincolo de Prut și dorul de a juca, într-o zi, o horă toți împreună, aflați înt-o unitate.

În concluzie, îi invit pe toți cei cu sufletul român să lupte în continuare pentru înfăptuirea crezului străbun -Basarabia e România.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *