Victor COBZAC: „Lansare de Duminica Mare”

În Ziua de Duminica Mare, de la mic și pân la mare, la Centrul Internațional Mihai Eminescu, s-au adunat poeți de valoare, cei care au putut și au vrut să fie alături de Veronica Bumbu, Poet cu literă mare care și-a lansat volumul de versuri „Coroana de spini a Luminii”, ilustrată la cel mai înalt nivel de Maestrul Iurie Brașoveanu, poet și grafician întrebat și căutat cu lumânarea. Un duet care a dat naștere la un volum de versuri, unul cu pana și altul cu penița, alegând cele mai frumoase cuvinte la fel și cele mai plastice linii obținute prin aglomerație de puncte într-o dinamică impecabilă, privești și asculți, și auzi cum bat inimile acestor mari artiști în unison.

La acest eveniment au participat somități: Oameni de Cultură, Poeți cu renume, Artiști, Cântăreți de talie, iată doar numele la câțiva din ei: Viorica Șerban – scriitoare-romancieră, membru USR și Artist Plastic; Doina Guriță – scriitoare, membru USR, Doctor în Economie; ambele din Iași, România, Lidia Grosu – Cercetător Literar, Poetă, Membru USM; Vitalie Răileanu – Critic Literar, Poet, Membru USM; Traian Vasilcău – Poet, Membru USR, USM, Maestru în Artă; Nicolae Rusu – Scriitor, Membru USM; Veronica Boldișor – Scriitoare, Membru USM; Iulia Paliț – Etnolog și Poetă; Olesea Dânga-Mardare – Magistru în filologie, Poetă și traducătoare; Sabina Cojocaru – Poetă, Ștefan Sofronovici – Poet; Marcela Mardare – Directorul Editurii „Pontos”, Poetă, Membru USM și o mulțime de simpatizanți ai frumosului. Cu un talent aparte a moderat acest eveniment Valentin Delinschi – Actor, Poet, Artist al Poporului, un magician al cuvântului care a ajuns la inima fiecărei persoane prezenta la acest spectacol de Zile Mari.

 Cireașa de pe tort a fost Doamna Elena Manciu – Solista orchestrei Prezidențiale, care a interpretat câteva bijuterii muzicale numai cu vocea (acapela), stârnind fiori din cei fără astâmpăr. Gazda, Elena Dabija – Directorul Centrului Academic Mihai Eminescu, ca de fiecare dată, ospitalieră și plină de rafinament și, în sfârșit, umila mea ființă care a alergat cu camera de luat vederi prin spațiul îmbibat cu poezie, imortalizând momentele cheie pentru istorie.

VERONICA

Autor: Victor COBZAC

Cunosc Femeia și Poeta,
Cu părul lanuri de secară,
La fel ca Veronica Micle,
Frumoasă ca o primăvară.

Cu vocea, susur de izvor
Auzul, … știe să-ți alinte,
Când scrie, pasăre în zbor,
Fiori ascunși între cuvinte.

E Omul care-și știe harul,
Ca ea de-ar scrie fi-e-ca-re,
Ne-am cizela vocabularul,
C-o scriitoare… de valoare.
15.06.2021

RE-GĂ-SI-RE

Autor: Victor COBZAC
L-am cunoscut ca de-obicei,
Așa cum se cunosc bărbații,
La un pahar de vorbă lungă,
Din start ne-am înțeles ca frații.

Un om… de-o bunătate rară,
Nu și-a dus traiul… în zădar,
Un Om la locul lui… în Artă,
Cum se-ntâlnesc… destul de rar.

El știe… să-ți întind-o mână,
Dar mai ales când este greu,
Fără a vrea ceva în schimb,
Creștin… ce crede-n Dumnezeu.

De-aici și harul de-a descrie,
Al vieții curs în rime sfinte,
Dacă cumva… ne despărțim,
Ne re-gă-sim… printre cuvinte.
25.06.2021

Atmosfera a fost supraîncărcată cu recitaluri, muzică, cuvinte de laudă, flori și aplauze îndelungate și a ținut publicul în suspans timp de 5 ore, care au trecut pe neașteptate, dar au continuat la un pahar de vorbă în aceiași componenți, poze de epocă, îmbrățișări și cuvinte-descântec, balsam pe rănile sufletești care astăzi au știut să doară plăcut, Poezia, Măria sa Poezia a stat în capul mesei, iar Veronica Bumbu a strălucit de o sută de carate cu ajutorul celora care au știut să-i pună în valoare talentul. Toate aceste momente o să le descifrați în fotografiile care au prins anume acele momente cardinale de la un eveniment care o să se perinde prin fața ochilor încă mult timp. Să-i ținem flacăra aprinsă prin comentarii care să bucure ochiul și inima Veronicăi Bumbu și a lui Iurie Brașoveanu. Felicitările mele scumpilor.

Victor COBZAC, Artist plastic, Membru Titular UAP Republica Moldova și Poet, Maestru în Artă, Conferențiar Universitar UTM

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *