31 martie – o zi în care vocea comunității transgender se face auzită

Cu ocazia Zilei Internaționale a Vizibilității Persoanelor Transgender (31) martie, în articolul de mai jos se va aprecia progresul acestora în lupta cu transfobia și se va răspunde la mai multe întrebari, printre care cea mai importantă: dețin persoanele transgender drepturile de care au parte persoanele cisgender? Mai mult, care este poziția acestora în Romania și în societatea contemporană?

1. Ce sunt persoanele transgender? Ce sunt persoanele cisgender? (explicația termenilor)

Persoanele transgender au o identitate de gen sau expresie a genului care diferă de cea a sexului atribuit la naștere. În termeni medicali, o persoană transgen este o persoană care suferă de disforie de gen. Unele dintre persoanele transgender care își doresc să tranziționeze de la un sex la altul prin mijloace medicale și nu numai se identifică ca transexuale.

 În opoziție, persoanele cisgender își păstrează genul și identitatea sexuală de la naștere. 

Disforia de gen 

Este o afecțiune care îi cauzează unei persoane disconfort sau suferință, pentru că există o diferență între sexul biologic al acesteia și identitatea de gen.

Din nefericire, din această cauză, de-a lungul timpului, un număr foarte mare de persoane nevinovate aflate în această dilemă au intrat în depresie și chiar și-au luat viața, din cauza circumstanțelor nefavorabile în care se aflau (motive personale precum: lipsa sprijinului moral din partea familiei și/sau a prietenilor, lipsa venitului financiar care să suporte tranziția ș.a.m.d.). 

2. Persoanele trans de-a lungul istoriei: 

          Istoria persoanelor transgender este una foarte vastă, fiind prezentă în toate culturile lumii din cele mai vechi timpuri.  Spre exemplu, texte sumeriene și akkadiene datând de peste 4500 de ani, semnalează prezența unor preoți travestiți cunoscuți sub numele de ,,gala”. Urmele existenței persoanelor trans se găsesc și în arta mediteraneană de acum 3700-9000 de ani.  

În Grecia Antică, Phrygia și Roma, este precizată prezența unor preoți ,,galli”, despre care unii școlari credeau că sunt femei trans, dar există și date care confirmă faptul că multe femei pretindeau că sunt bărbați pentru a vota, lupta, studia, într-un timp în care toate acestea erau interzise femeilor.

 De asemenea, împăratul roman Elagabalus, oficial cunoscut drept Antonius, prefera, mai degrabă, să i se fie adresat cu termenul de ,,doamnă” decât de ,,domn”. Acesta a căutat o modalitate de a performa operația schimbării de sex, fapt pentru care este considerat un model istoric al comunității transgender. 

       Hijrii din India și kathoeyii în Tailanda au format comunități trans-feminine, sub conceptul social și spiritual al celui de-al III-lea gen. Tot aceste texte antice subliniază si prezența unor figuri trans-masculine.

        Iconografia religioasă a acestor culturi include și statuetele androgine ale corpurilor umane, care pe o parte prezintă o figură masculină, iar pe cealaltă una feminină. 

        În America, în urma colonizării europene, dar și în câteva culturi nord-americane indigene contemporane, există roluri sociale pentru persoanele ce dețin un al III-lea gen sau a căror expresivitate de gen se transformă, precum Navajo nádleehi sau Zuni Ihamana. 

        Dacă ne întoarcem în Europa Evului Mediu, documentate sunt cazuri de bărbați trans, în timp ce lamentațiile lui Kalonymus ben Kalonymus în privința faptului că s-a născut bărbat în loc de femeie este unul dintre primele cazuri de disforie de gen recunoscute. 

       În Japonia, informații în ceea ce privește persoanele transgender datează din perioada Edo.

      În America (secolul al XVII-lea), Thomas(ine) Hall adaptează rolul și stilul vestimentar atât al unul bărbat, cât și al unei femei. 

      în cultura hawaiiană există, de asemenea, cel de-al III-lea gen (,,māhū”). Māhū reprezintă persoana care întruchipează ambele genuri (masculin și feminin), aceștia jucând un rol foarte important în cultura hawaiiană, fiind respectați și apreciați în societate. Misionarilor americani care și-au făcut apariția în secolul al XVIII-lea, însă, nu le-a plăcut ideea acestui concept, încercând, astfel, să realizeze dispariția și schimbarea mentalității asupra acestuia, însă în prezent este din nou acceptat și apreciat. 

      În 1995, Georgina Beyer devine, oficial primul primar transgender în Carterton, Noua Zeelandă.  

  3. Lupta pentru drepturile persoanelor transgender la momentul actual în lume și mai ales în România. 

     Este ușor deductibil faptul că persoanele transgeder au luptat dintotdeauna pentru drepturi egale. 

     Astfel, în anul 2019, Actul Persoanelor Transgender protejează individualii de discriminare în educație, angajare și îngrijire medicală, recunoscând identitatea genului. 

    Nu acum mult timp, România a fost amendată pentru încălcarea drepturilor persoanelor transgender de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, datorită obligativității și condiționării persoanelor transgender de a efectua intervențiile chirurgicale necesare asupra organelor genitale, înainte de a modifica informațiile din actele de stare civilă, precum: prenumele, sexul și prima cifră a CNP-ului. 

      Din nefericire, Romania a rămas în urmă, aceste procedee sunt actualizate mai greu, iar persoanele transgender sunt deseori agresate atât verbal, cât și fizic, în locuri publice sau private.  

      4. Cum este sărbătorită Ziua Internațională a Vizibilității Persoanelor Transgender în Romania și în afară?

      Pe parcursul generațiilor trecute, mișcările pentru accentuarea vocilor și experiențelor persoanelor transgender au devenit din ce în ce mai elaborate, datorită creșterii nivelului de toleranță al societății. Astfel, în această zi: 

      – Sunt realizeaze expoziții ale obiectelor create de persoanele trans.

      – Sunt difuzate programe TV sau Netflix care includ persoane trans. 

      – Se discută live, pe platforme online, despre importanța vizibilității persoanelor trans. 

      – Sunt lansate campanii online, care au în centrul atenției celebrități trans și nu numai.

      – Toate persoanele cisgender ce binevoiesc să afle mai multe despre cum își pot susține cunoștințele, colegii de muncă, colegii de clasă, prietenii transgender, sunt aprovizionate cu o varietate de resurse de documentație și sfaturi utile. 

       Ce este cert, însă, e faptul că doar împreună putem ameliora mentalitatea țării, dar și a lumii, oferindu-le persoanelor transgender un viitor mai bun și un mediu mai primitor, prin deschiderea propriilor minți și acceptare. Nimeni nu este obligat să înteleagă aceste persoane sau să se pună în postura lor, însa toleranța este întotdeauna bine-primită. 

.

.

.

Surse imagini în ordinea apariției lor în articol:

  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Galli
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hinaleimoana_Wong-Kalu
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hijra_(South_Asia)
  • https://www.google.ro/amp/s/www.irishtimes.com/news/social-affairs/hundreds-take-part-in-trans-pride-parade-in-dublin-1.3949045%3fmode=amp
  • https://www.google.ro/amp/s/www.indiewire.com/2019/10/netflix-big-mouth-co-creators-apologize-pansexual-bisexual-transgender-1202179923/amp/
  • https://www.indiewire.com/wp-content/uploads/2019/09/Big_Mouth_S03E06_23m37s33981f.png?w=670&h=377&crop=1

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *