Adevărul despre social media

Trăim într-o societate în care social media a devenit un factor semnificativ și prezent constant în rutina de zi cu zi a multor tineri și adolescenți. Am ajuns în stadiul în care să nu putem părăsi o cameră fără să ne punem telefoanele în buzunare; când ne trezim ne începem ziua cu telefonul în mână, dând scroll la nesfârșit pe Tik Tok sau pe Instagram; la masă stăm cu telefoanele lângă noi; când suntem cu prietenii, la fel, suntem înconjurați de telefoane ca nu cumva să pierdem ultimele noutăți despre vedetele noastre preferate sau să fim la curent cu tot ceea ce postează prietenii noștri pe Instagram, Facebook, Snapchat…

Și acum mă întreb: cu ce mai exact mă ajută pe mine că știu absolut tot ce se întâmplă în viața altora? În afară de faptul că sunt și eu ca ceilalți, mereu la curent cu ce are loc în lumea vedetelor, cu ce mă aleg de pe seama acestei acumulări constante de informații inutile? Vă spun eu: cu absolut nimic. Și acum nu vreau să par o persoană total învechită cu mentalități obosite și plictisitoare care vă spune ce să faceți când eu sunt exact la fel ca voi. Și eu urmăresc multe persoane pe rețelele de socializare și îmi place să fiu la curent cu tot ceea ce fac ele. De curând însă am văzut un documentar foarte interesant pe Netflix, numit The Social Dilemma, în care deținători ai unor companii enorme precum Pinterest, Instagram, Facebook vorbesc despre modul în care suntem manipulați constant să vedem tot mai mult conținut nou, crezând că astfel ne vom îmbogăți memoria, imaginația și vom afla lucruri noi, dar, de fapt,  ajungem să ne distrugem modul de gândire și uităm să ne mai trăim și noi viața noastră.

Documentarul acesta mi-a tras un semnal de alarmă asupra faptului că suntem prizonieri în propria viață și efectiv uităm de noi, uităm să trăim cu adevărat, suntem mereu într-o stare de așteptare continuă de a vedea ce s-a mai întâmplat nou, cum se mai descurcă prietenii noștri și tot felul de lucruri din acestea, care nu zic că nu sunt bune, adică e ok să mai știi puțin din ce mai e nou în lumea celebrităților sau a celor pe care îi știm, dar noi am cam întrecut măsura. Și, ca să înțelegeți, vă ofer o comparație: e ca și cum am fi prinși singuri pe o mare fără rezerve de apă. Singura sursă pentru a ne potoli setea ar fi apa oceanului care este sărată și nu ne potolește setea decât pentru câteva secunde, fiind nevoiți apoi să bem din nou, iar și iar până când ajungem să ne distrugem de tot. Practic trăim cu iluzia că suntem sătui, dar apoi avem din nou setea aceea care nu se oprește până nu bem iar. Totul e un cerc nesfârșit căruia ar cam trebui să îi punem capăt dacă nu vrem să ne distrugem mintea și sănătatea.

De-a lungul anilor, cercetătorii au făcut diverse studii și au constatat că această dependență de rețelele de socializare duce la probleme grave, precum pierderea stimei de sine, frica de a mai spune ceva de teama să nu fii judecat, depresie, tulburări de tot felul, anxietate și lista poate continua.

Totuși există și lucruri bune care vin odată cu folosirea rețelelor de socializare, precum învățarea unor lucruri noi, sporirea creativității, cunoașterea unor oameni noi alături de care să împărtășești idei și gânduri comune, devii mai independent, te distrezi, însă cam aici se oprește totul. Adevărul este că rețelele de socializare promit multe, oferă puțin, și într-un final îți iau cam tot. Iar tu îți investești timpul în ceva de scurtă durată care nu îți oferă decât o plăcere de moment.

Iar acum vine întrebarea: ce să facem pentru a împiedica să devenim sclavii rețelelor de socializare?, sau, dacă deja suntem subjugați de acestea, cum să scăpăm de lanțul care ne ține legați de ele?

Un sfat practic și util ar fi ca, atunci când ne trezim, să nu mai punem mâna pe telefon prima dată. Înlocuiți această activitate cu altceva, spre exemplu: faceți puțină mișcare, alergați prin parc sau prin curte. Oxigenați-vă creierul obosit, deoarece, dacă de dimineață începem în forță, ne vom păstra aceeași energie pe parcursul zilei și vă asigur că vom fi mult mai fericiți și împliniți.

În al doilea rând, ați putea să vă instalați o aplicație care să vă monitorizeze timpul petrecut pe telefon, iar, atunci când veți vedea că statisticile arată 7-8 ore pe zi, ar cam trebui să reduceți timpul la jumătate imediat. Sau, dacă e prea greu așa, eliminați câte un sfert de oră în primele zile, iar apoi câte 5 minute ca să fie pași mici, însă eficienți.

Apoi, cu cel puțin jumătate de oră înainte de culcare, nu mai puneți mâna pe niciun dispozitiv electronic. Gândiți-vă la niște obiective pentru ziua următoare sau reflectați puțin la ce ați făcut în acea zi, orice, numai nu stați în preajma telefonului.

Și, nu în ultimul rând, încercați să vă detașați de telefon cât de mult se poate. Folosiți-l doar când este absolut necesar. În rest, încercați, pe cât de mult posibil, să îl lăsați deoparte, deoarece cu cât îl ai mai aproape, cu atât dorința de a mai da un scroll pe Instagram e mai mare.

În final, aș vrea să spun că, deși ni se pare imposibil să renunțăm la telefon și la toată lumea aceasta a rețelelor de socializare, vă spun că, dacă aveți suficientă voință să faceți o schimbare în modul vostru de a fi și de a gândi, veți reuși cu siguranță. Cineva mi-a spus odată că ceva bun și frumos nu e neapărat și ușor de obținut, totul cere sacrificii și sunt sigură că, dacă ne ambiționăm și avem puterea de a rezista dorințelor, vom ajunge foarte departe.

Sursă imagine reprezentativă:

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.netflix.com%2Fro%2Ftitle%2F81254224&psig=AOvVaw0peLhXXNGaAL5GSHRgxCpL&ust=1617877009665000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCIiis9bz6-8CFQAAAAAdAAAAABAD

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *