Discriminarea – amprenta suferințelor din trecut

Camelia: Cu ocazia Zilei Zero Discriminare aș dori să prezint, împreună cu redactorul Alex Ch, două perspective legate de impactul negativ pe care îl prezintă discriminarea asupra dezvoltării fizice și psihice tuturor persoanelor, indiferent de vârstă, ierarhie socială, condiție medicală.

Voi începe prin a da o scurtă definiție a discriminării. Aceasta constă în tratamentul diferit aplicat unor persoane care sunt în aceea situație, bazându-se pe anumite criterii: orientale sexuală, religie, etnie, categorie socială, etc. Un exemplu concret pentru a vă ajuta să înțelegeți, imaginați-vă următoarea situație: Vedeți o persoană ce așteaptă autobuzul într-o stație. Când autobuzul apare, acesta se oprește în stație, iar persoana se urcă. Apoi la următoarea stație, se află o altă persoană în scaun cu rotile care așteaptă și ea mijlocul de transport, însă autobuzul nu oprește pentru a o lăsa să se urce, și-și continuă traseul. Acesta este un caz de discriminare.

De asemenea, discriminarea vine din rasism, sexism, prejudecăți și chiar stereotipuri (lucruri/obiceiuri care se cred a fi corespunzătoare unui grup de oameni și care sunt aplicate doar de toți membrii care fac parte din acel grup). Sigur, poate ați mai văzut pe social media postări care țin de astfel de situații și comentarii care sunt pro sau contra a ceea ce se scrie, fiind și lucruri adevărate scrise chiar de cei care au trecut printr-un astfel de episod sau de oameni care se folosesc de aceste cazuri pentru a câștiga popularitate; orice e posibil, acum că avem o tehnologie avansată, numai că nu trebuie să uităm de partea umană și de ceea ce am primit de la părinți (educație, grijă față de ceilalți, sprijin, ajutor, afecțiune etc.). Uneori, discriminarea duce la fapte oribile precum omor, violență și chiar conflict militar. Al Doilea Război Mondial a avut și cauze legate de discriminare, deoarece înainte ca evreii să fie exterminați în lagărele de concentrare, ei erau bătuți, amenințați, sinagogile le erau arse, iar cei care aveau și afaceri vedeau cum magazinele le sunt distruse (Kristallnacht- Noaptea de Cristal).

Sticla spartă într-un magazin evreiesc

Același lucru se aplică și în cazul persoanelor de culoare, fiind încă de la începutul Epocii Moderne tratați ca sclavi, aduși din Africa și vânduți proprietarilor de pământ. Sclavii trăiau în condiții inumane, fiind supuși batjocurilor, bătăilor și chiar violenței sexuale în cazul femeilor.

Sclavii africani în Sudul Americii

Și astăzi urme ale rasismului sunt reflectate în atitudinea oamenilor față de populația afro-americană. Nu cred că vor dispărea atâta timp cât vom trece cu vederea actele de violență declanșate din egoism și dispreț. O personalitate bine cunoscută care a luptat împotriva rasismului și discriminării a fost Martin Luther King, cunoscut pentru discursul său „I Have a Dream” („Am un Vis”), în care cere încetarea discriminării asupra oamenilor negri. Este unul din oamenii care a plătit cu viața pentru curajul său de a vorbi împotriva tiraniei, fiind asasinat în anul 1968.

Discursul lui Martin Luther King din 28 august 1963

Acum, în era contemporană, odată cu dezvoltarea tehnologiei, apar și alte forme de discriminare, în special în cazul copiilor. Se numesc acte de bullying. Aici, aș dori să pun în evidență comportamentul adolescentin când vine vorba de muzică. Poate ați auzit de acest tip de melodii care se numesc K-pop-uri (pop coreean în care se îmbină limba engleză cu cea coreeană). Există diferite trupe de astfel de muzică (BTS, Blackpink) care și-au format o industrie și au devenit vedetele multor oameni tineri la nivel global. Personal, nu am nimic cu nimeni care este fan (căci și mie îmi plac melodiile lor), dar să nu forțeze alți oameni, cărora poate nu le-ar plăcea să asculte, să devină fani. Acest lucru se aplică tuturor persoanelor care nu înțeleg că fiecare om poate să asculte ce vrea, însă să o facă cu moderație. Când se ajunge la comportament neadecvat, este bine să acționăm calm și să încheiem conversația cu respectiva persoană. Nu s-a înțeles ideea că suntem unici ca ființe și că trebuie să tratăm și să fim tratați egali indiferent de identitatea noastră și tot ce intră în componenta personalității noastre.

Următoarele cuvinte îi aparțin redactorului Alex Ch., care ne va împărtăși din perspectiva ei.

Alex Ch.: Eu o să ofer, cu o notă destul de subiectivă, viziunea discriminării în epoca contemporană. O să relatez din perspectiva unei persoane discriminate sub diferite forme în viața mea personală.
Astfel, am avut ocazia de a fi implicată pasiv într-o discriminare rasială, întrucât eu, având dublă cetățenie și un nume de familie de origine arabă, copiii se folosesc de acestea să facă haz punând tot felul de porecle.
Totodată, odată cu creșterea și dezvoltarea personală am descoperit genuri de muzică diferite și am deprins gusturi muzicale ce rezonează cu unicitatea mea. Un gen de muzica predominant este rockul. Cu timpul, am întâlnit persoane ce mi-au pus eticheta de „satanist” doar pentru simplul fapt că ascultam rock.

Așadar, discriminarea are baza în prejudecăți și adevăruri false impregnate printr-o non-educație.
In prezent am asistat și la o discriminare sexuală a unui prieten din comunitatea LGBTQ+, fiind batjocorit pentru că a format un canal de Youtube unde el, ca băiat, se machiază. Eu, ca bisexual si genderfluid, m-am ofensat indirect, așa că am hotărât să stau de vorbă cu persoana care a discriminat. Aceasta mi-a spus că a făcut-o din amuzament și doar pentru a ataca persoanele ce „i-au comentat”. Din punct de vedere al discriminării sexuale, în Romania este extrem de favorizată atât de stat, cât și de Biserică.

Prin urmare, pentru a elimina discriminarea în zilele noastre, ar trebui promovată o educație ce admite că fiecare e unic și că fiecare are dreptul de a avea o anumită identitate fără a fi judecat, marginalizat și batjocorit.

„Noi avem libertatea să fim noi înșine, nu să o încălcăm pe a altora.”

Sitografie:

Sclavia-negrilor.jpg (720×386) (roportal.ro)

Ce este discriminarea? (egalitate.md)

I Have a Dream, discurs public ținut de Martin Luther King (unitischimbam.ro)

Sursă imagine reprezentativă: news.un.org

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *