Interviu cu ambasadorii cenereviști ai Parlamentului European

În cadrul Colegiului Național „Roman-Vodă” se desfășoară numeroase activități care ne fac cinste și despre care dorim să aflăm mai multe de la doamna profesor coordonator Prisacaru Roxana și de la elevul Ciocoiu Matei, ambasador junior în cadrul proiectului.

Î: În ce constă acest proiect? Care a fost motivul înființării acestuia?

R: Proiectul se numește Școli – Ambasador ale Parlamentului European. Este un program educativ pe care l-a inițiat Comisia Europeană și care se desfășoară în școlile din Europa, invitate selectiv. Acesta a început ca un program pilot acum cinci ani. Îi spunem EPAS – este o siglă ce provine din limba engleză: European Parliament Ambassador Schools. În România, la început au fost invitate 20 de școli, iar în fiecare an s-au alăturat alte 20 de școli în acest program.

Noi suntem acum în anul al treilea de proiect. În primul an, atunci când am fost invitați în program, ca școală-candidat, a trebuit să desfășurăm o serie de activități care legate de dimensiunea europeană, despre Parlamentul European și impactul acestuia în viața noastră, despre consecințele faptului că România este o țară europeană. În urma evaluării la sfârșitul acestui prim an, am obținut locul al treilea în ierarhia națională și titlul de Școală – Ambasador pentru Colegiul Național ,,Roman-Vodă”.

Scopul acestui proiect este de a familiariza elevii cu ceea ce înseamnă dimensiunea europeană, pentru a-i transforma în cetățeni activi, implicați.

Echipa, la nivelul școlii, este alcătuită din patru profesori care sunt ambasadori seniori: alături de mine, în calitate de coordonator, se află doamna profesoară Mihaela Tanovici, doamna profesoară Beatrice Lăpușneanu și domnul profesor Ionuț Ciocoiu. De asemenea, avem o echipă de 16 elevi care au titulatura de ambasadori juniori.

Motivația mea pentru participarea la programul EPAS este legată de dimensiunea europeană a activităților și a colaborărilor. Participând anterior și la alte proiecte europene, am remarcat, în raport cu elevii, schimbări fundamentale, foarte consistente care i-au orientat mult mai bine în viață.

Î: Ce valori promovează acest proiect?

R: Valorile sunt de natură europeană, spre exemplu: cetățenie activă, responsabilitatea, drepturile omului, dar și bucuria lucrului în echipă și satisfacția propriei implicări.

Î: În orice activitate există lucruri pozitive, dar și mai puțin plăcute. Ne puteți împărtăși câteva dintre ele?

R: Permanent descoperim lucruri noi, oameni noi, deoarece avem colaborări și proiecte în rețeaua e-Twinning cu alte școli – ambasador din țară și din Europa. Tot ce facem în proiect transferăm și în viața noastră, în direcția noastră de dezvoltare personală.

Un aspect mai complicat al activităților noastre ar fi timpul pe care, cu ocazia aceasta, învățăm să îl gestionăm. Și de aceea acum am ajuns să spunem că în proiectul EPAS nu e timp consumat, ci timp câștigat.

Î: Pentru tine, Matei, care a fost motivația pe care ai avut-o pentru a te implica? Și ce implică funcția de ambasador?

R: Mi-a plăcut foarte mult ideea de proiect european, pentru că încă din gimnaziu am fost fascinat de ideea de uniune și de Europa. Și când am descoperit acest proiect am rămas cu totul surprins, am găsit exact ce căutam și ce îmi doream. De asemenea, un plus foarte mare a fost faptul că noi reprezentăm o instituție la nivel internațional, Parlamentul European.

Eu, din clasa a IX-a până în prezent, am făcut parte din trei echipe de ambasadori juniori. Prima a fost formată din mine și din câțiva elevi din clasa doamnei profesoare Prisacaru, care, pe parcurs, au contribuit la formarea mea ca niște mentori și le sunt recunoscător pentru asta. A doua echipă a constat din elevi de clasa a X-a, a XI-a și a XII-a.

Împreună realizăm foarte multe activități, chiar și acum în mediul online. La începutul acestui semestru a avut loc și o selecție pentru recrutarea unor noi ambasadori juniori, pentru că, după absolvirea celor din clasa a XII-a, s-au eliberat cinci locuri. Concurența a fost foarte mare și nu a fost ușor să îi selectăm, dar suntem siguri că sunt cei mai buni. Împreună am organizat prima lor activitate în cadrul unui proiect din rețeaua e-Twinning EPAS NETWORK, unde colaborăm cu alte școli din Uniunea Europeană: Ziua internațională a limbii materne. A fost un entuziasm autentic și o muncă valoroasă, mulți dând dovadă de calități nenumărate și spirit de lider.

Î: Cum se pot alătura noi membri?

R: În primul an s-au depus doar scrisori de intenție, după care în al doilea an s-a introdus și interviul, întrucât au fost foarte mulți candidați. Aceste selecții se fac anual în funcție de câți elevi de clasa a XII-a pleacă.

Î: Ce mesaj vă definește?

R: Chiar mottoul Uniunii Europene – „Unitate în diversitate”, pentru că toți suntem diferiți, dar împreună reușim să ne îmbinăm ideile, să creăm activități valoroase, să ne dezvoltăm ca echipă și pe plan personal, cu ajutorul domnilor profesori, dar și prin colaborarea noastră, ajutându-ne unii pe alții.

Vă mulțumesc foarte mult pentru disponibilitate și pentru informațiile prețioase pe care ați dorit să ni le împărtășiți și vă doresc să aveți multe activități frumoase!

Puteți urmări aici activitățile echipei EPAS de la Colegiul Național „Roman-Vodă”:

● Pagina de Facebook:

https://www.facebook.com/Colegiul-Na%C8%9Bional-Roman-Vod%C4%83%C8%98coal%C4%83-Ambasador-a-Parlamentului-European-626755124421664

● Punct Info EPAS:

https://ro.padlet.com/denisdanceanu104/is6vp12a7qc1a951

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *