Cum să îți umpli mintea și cu altceva decât întâmplările din Narcisa Sălbatică: O apologie pentru cărți

Le găsești pe rafturile bibliotecilor, în mâinile unor călători mai uituci când e vorba de a coborî la stația de destinație și în postările divelor de pe Instagram… atunci când au chef să o ardă pe alt gen de cultură decât cea de avocado și de quinoua care le împânzește postările cu rețete sănătoase gătite de altcineva. Cărțile sunt acel lucru misterios pe lângă care treci atunci când te îndrepți spre Zara de lângă Cărtureștiul din mall. Vocea lor tainică îți șoptește să aloci ceva din bugetul pentru a 20-a pereche de adidași și împodobirii minții tale. Aerul ar trebui să umple numai pernițele din talpa „Airmacșilor” tăi, nu și capul.

Dar ce este oare cu aceste cărți?… Și de ce să le cumpărăm? Am înțeles că este oarecum plăcut să le ții în mână… Sutele de pagini ticsite între coperțile volumelor din librării îți vor oferi experiența cea mai apropiată de a ține în mâini cărămizile de Euro la care visezi. De fapt, dacă stăm să ne gândim, aceste foi acoperite cu litere mărunte valorează mai mult decât bancnotele verzui, întrucât ele îți conferă bogăția spirituală, singura care nu piere niciodată. Dar dacă ești o persoană la care nu țin astfel de considerații filozofice, gândește-te că e de preferat să ai cărți pe rafturile tale decât alte obiecte decorative. Pur și simplu e mai ușor să ștergi praful fără să trebuiască să muți toate statuetele din destinații exotice pe care ți le-a trimis verișorul tău bogat. El a fost la Barcelona, tu la Mangalia, dar prin lectură ai ocazia să ajungi acolo unde el nu va putea merge niciodată…. Cum ar fi Japonia medievală sau curtea lui Ludovic al XIV-lea… De unde vei aduce ca suvenir acele anecdote istorice cu care îl poți face să se simtă inferior intelectual.

Și mai e ceva… cărțile dau bine: Când ai oameni în vizită, când ai nevoie de un citat ca să arăți cât de cult ești pe Facebook, când ești pe Zoom call cu colegii din corporație și vrei să pari mai inteligent și mai bine pregătit… Pandemia îți oferă această oportunitate pe care nu o aveai atunci când lucrai în cubicle-ul tău de la birou. Gândește-te doar… când aduci pe cineva acasă crezi că te va considera mai sexy dacă vede computerul tău pe care joci PubG 24/7 (sau te uiți pe net la pantofi pe care nu ți-i vei permite niciodată, în caz că ești femeie) sau dacă, așezându-vă pe canapeaua ta cu un vinuț în mână, îi vei șopti vorbe dulci despre amor… Parafrazându-i pe Marquez, Ortega Y Gasset sau Lorca?… Iar dacă duduia cu care îți împărtășești atât sufletul cuprins de melanj de emoții intense, cât și flora bacteriană bucală, nu gustă astfel de diatribe privitoare la sensul dragostei și al vieții… mai are oare sens să îmbibi cearșafurile cu parfumul ei… astfel încât să te trezești în fiecare dimineață cu mirosul înțepător al prostiei?

Dragă cititorule, dacă te-am dus ca pe Ulise în largul mărilor și te-am lăsat pradă cântului sirenelor, dacă te-am abandonat în labirintul minoic fără cale de întoarcere (așa zic eu la Cărtureștiul acela cu culoare întortocheate între rafturile cu cărți)… nu te îngrijora! Te vei întoarce în cele din urmă la limanul dezmeticirii mentale. Ar fi bine să iei cu tine și nițică bogăție intelectuală. Nu de alta, dar s-ar putea să îți foloseasă cândva… Cine știe poate vei găti vreodată pentru un intelectual și vei vrea să știi cum să dispui mâncărurile pe masă astfel încât să îl faci să se gândească la vreo scenă cu un banchet din Decameronul lui Boccacio. Dacă o astfel de situație nu se va produce, măcar ai ce zice la hobbyu-ri atunci când dai un interviu de angajare sau când vrei să îi impresionezi pe părinții logodnicei. Nu te forțează nimeni să citești dar, dacă ai avut răbdare să ajungi până la sfârșitul acestui articol, o minune în epoca digitală… Presimt că un mare cititor zace ascuns în tine!

Sursa foto: oprahmag.com

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *