Dragostea nu are nevoie de multe cuvinte – Correspondance (1944-1959) de Albert Camus și Maria Casarès

Se spune că dragostea nu poate fi descrisă în cuvinte. Această afirmație este unul din binele cunoscute clișee legate de sentimentul erotic. Din perspectiva multora, intensitatea și complexitatea unor anumite emoții nu poate fi redată cu exactitate prin logos. Totuși, este opinia mea că, grație pluralității nesfârșite de sensuri figurate pe care un cuvânt le poate îngloba, textul scris poate cu adevărat cuprinde toate valențele acestei trăiri afective… numai că nu trebuie să căutăm descrierea exactă a acestui sentiment în sensul propriu ar termenilor utilizați de autor ci, dimpotrivă, inspirați de fragmentul pe care îl citim, să ne dăm frâu liber imaginației și, astfel, să umplem lacunele de reprezentare. Numai prin imaginație, prin contemplație vom descoperi o bogăție de semnificații… Numai prin interacțiune directă, subiectivă cu opera literară, dându-ne voie să trăim emoția și să utilizându-ne fantezia vom reuși să descoperim adevărata putere descriptivă a limbajului.


În Correspondence, această compilație a scrisorilor de dragoste dintre Albert Camus și marea dragoste a vieții sale, celebra actriță franceză de origine spaniolă Maria Casarès, vom descoperi sentimentul de iubire exprimat în cea mai naturală, mai firească formă posibilă, printr-un limbaj simplu, lipsit de artificiu. Ceea ce m-a surprins plăcut a fost maturitatea cu care cei doi îndrăgostiți vorbeau despre trăirile lor, fără a aluneca în sentimentalism, fără a face uz de cuvinte mari, fără a recurge la formulări bombastice. De prea multe ori oamenii apelează la descrieri exagerate ca detalii și tonalitate atunci când își declară dragostea. Această abordare înceacă să acopere de fapt o anume superficialitate afectivă. Ape de mică adâncime dau, din cauza obiectivului trucat prin care sunt filmate, impresia profunzimii. Albert Camus și Maria Cazarès dimpotrivă nu aveau nevoie de multe cuvinte pentru a se înțelege. Cei doi erau încredințați de iubirea celuilalt, așa că un simplu Je t’aime era suficient pentru a îngloba o multitudine de semnficații și detalii.


Desigur, aceste scrisori nu cuprind numai declarații de dragoste. Există o multitudine de detalii privind viața cotidiană a marelui scriitor și celebrei actrițe. Planuri, proiecte personale, călătorii, experiențe care nu au legătură directă cu relația amoroasă, toate acestea sunt cartografiate laconic pe parcursul cărții. Rezultă tabloul fascinant a două personalități distincte, a căror interacțiune a fost în anumite momente armonioasă, în alte momente problematică. Întrucât cartea cuprinde 15 ani de scrisori, volumul prezintă o imagine de ansamblu a poveștii de iubire de la începuturi și până la finalul său tragic. Chiar dacă nu se oferă o bogăție de detalii, acest lucru este dintr-o anumită perspectivă benefic, deoarece oferă cititorului libertatea de a-și imagina.


Ceea ce reiese din text este o dragoste puternică, profundă, care a dăinuit în timp în ciuda obstacolelor de tot felul. Numai moarte bruscă a lui Camus într-un accident de mașină a reușit să pună capăt acestei iubiri, care a dăinuit însă în amintire, prin intermediul scrisorilor rămase în urmă. Cele două personalități prezintă o forță mare de fascinație și cred că pentru multă vreme cititorii vor fi atrași de acest volum, pe care îl vor lectura cu multă plăcere!

Sursa foto: franceculture.fr

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *