Ghid de supraviețuire al intelectualului în jungla urbană – cum să îți faci timp pentru lectură într-o lume în care ești asaltat din toate părțile de audiovizual


Suntem în secolul XXI… acum nimeni nu mai poate contesta că istoria are vârsta legală pentru a-și face de cap… bând shot după shot lacrimile noastre, cititorii care ne plângem că, în agitația lumii contemporane, nu mai găsim timp destul pentru lectură. Din momentul când ne trezim dimineața și până la ora culcării, telefoanele se află într-o cursă frenetică în care obiectivul este distragerea atenției noastre. Clincăind, vibrând, sunând, acestea nu contenesc a ne întrerupe din activitatate, dându-se de ortul popii întocmai ca babele de la țară la înmormântări… Totuși, spre deosebire de minunatele bocitoare fără de care satul românesc nu ar mai fi același, schelălăitul telefoanelor nu ține doar o oră, două, ci se prelungește de la răsărit până după apus. A avea mobil înseamnă a-ți deshuma și reînhuma iar și iar răbdarea de a te concentra asupra unui text mai lung de două rânduri… numai pentru ca preotul digital să aibă activitate și să primească mai multe fonduri de la marea biserică a internetului.

Ce este de făcut în aceste condiții vitrege dezvoltării noastre intelectuale? Cum putem combate acest asalt al tehnologiilor de tot felul? Ar trebui să ne izolăm de orice noțiune de modernitate, petrecându-ne viețile citindu-i pe Dostoievski și pe Goethe la lumina lumânării într-o mică cabană montană? Ei bine, nu cred că e chiar asta soluția. În primul rând, s-ar putea ca un asemenea demers să aibă chiar efectul invers intențiilor noastre. Sincer, nu știu cum am mai avea buget pentru cărți în condițiile în care ar trebui să ne cheltuim veniturile pe lentile de ochelari din ce în ce mai groase (din cauza luminii insuficiente din timpul lecturii)… Iar curierii care ne-ar aduce volumele mult iubite cu siguranță ar renunța să mai urce drumul accidentat de munte după vreo două pene.

Așadar, cred că lupta noastră ar trebui să se desfășoare în sânul societății moderne… Un fel de război de gherilă personal în care, prin tot felul de tertipuri, vom reuși să alocăm cât mai mult timp activităților care cu adevărat ne ajută să evoluăm sufletește și intelectual. De la oprirea notificărilor la lectura în timpul călătoriei cu metroul sau în sălile de așteptare… de la descărcarea unui ebook (pentru a avea acces la literatură atunci când volumul fizic incomodează) la înscrierea într-un club de carte pentru a fi mai motivat… este bine să ne construim anumite strategii pentru a favoriza lectura. Nu există formule fixe. Ceea ce funcționează pentru o persoană poate fi nepotrivit pentru o alta. Totuși, prin încercări repetate, poate fi găsită formula potrivită pentru fiecare. Reacțiile între dorința de a citi și oportunitățile pe care le putem descoperi zi de zi vor produce soluția mult căutată.

Cred că stilul de lectură potrivit astăzi nu mai este întotdeauna cel bazat pe alocarea unor intervale mari de timp. O astfel de atitudine presupune un risc mare de a renunța la marile drame ale literaturii pentru și mai marile drame existențiale din E!’s Keeping Un With The Kardashian’s… Ca să nu mai vorbesc de pericolul pentru siguranța noastră presupus de oalele uitate pe aragaz… Mult mai realistă mi se pare încercarea de a găsi mici intervale destinate cititului… Un roman va fi parcurs mai repede prin sesiuni scurte, dar constante de lectură decât în cazul cazul în care stai cu volumul în mâna mai mult decât durează slujba de prohod, fiind necesar tot un an întreg ca să te refaci.

De asemenea, atitudinea go with the flow este mult mai utilă decât încrâncenarea împotriva tehnologiei. De ce să încerci să oprești valurile informaționale din online când poți face surf pe ele ?… desigur, cu o carte în mână pentru că, după cum bine știm, românii au talent!… talent nu numai la tăiat frunza la câinii din reel-urile de pe Instagram, ci și pentru plimbarea lor pe drumurile care duc la biblioteci. Așadar, să transformăm fiecare moment în care telefonul ne distrage atenția într-o ocazie de a ne aminti de cartea care așteaptă nebăgată în seamă din bibliotecă, dornică să își desfacă… paginile…. spre a ne ajuta să pătrundem în profunzimile… intelectuale… ale subiectului pe care îl tratează.

I’ve got 99 problems… but finding time for reading ain’t one… pe românește, chiar dacă ai mai multe sarcini notate în calendar decât are Ion Iliescu ani, tot se mai găsește acolo o oră pentru a urmări cum Raskolnikov repetă o omor, nu o omor, rupând de fiecare dată câte o petală din floarea sorții bătrânei cămătărese. Tehnologia poate fi un prieten al aspirațiilor noastre intelectuale dacă știm să facem Aikido cu ispitele ei și astfel să le transformăm în oportunități. Întocmai ca Segal sau băiatul din karate kid, putem prelua atacurile neîncetate ale notificărilor și să le convertim energia în motivație pentru lectură.

Iar dacă de la șeful din corporație nu o să primim niciodată un kind reminder cu „mai ia-ți și tu o pauză”, putem înlocui din când în când cele cinci minute la țigară cu cinci minute citindu-l pe Eminescu. Tot o să ne umplem de fum de la arderile Luceafărului, dar măcar acesta miroase a intelect, nu a slănină lăsată prea mult timp la afumat. E greu să fii om de cultură în ziua de azi, dar măcar ai satisfacția că atunci când deschizi gura nu ies afară toate grohăiturile neamului porcin de la începuturile istoriei până în prezent, traduse în limbaj uman. Și pe lângă asta, ai avantajul că poți prinde mereu locul cel bun de la teatru și operă, că și așa marea masă a muritorilor e ocupată îmbulzindu-se la concertul lui Marcelina-Bubulina-Curcubeu pe Cerul Gurii!

Sursa foto: http://revistapsikologji.com

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *