O incursiune în universul lui Charles Bukowski – scurtă prezentare la 27 de ani de la moartea sa

Poet care retrasează în opera sa pașii făcuți de oamenii mărunți pe străzile însorite ale Californiei, Charles Bukowski și-a creat un loc aparte în istoria literară a secolului XX. Esențe tari… această sintagmă definește întru totul textele sale, caracterizate prin curajul unei viziuni adeseori șocante. Duritate vieții de zi cu zi, dar și un erotism explicit, sunt două din aspectele marcante prin care se distinge stilul lui Bukowski… Un autor îndrăgit de numerele mari de cititori care se regăsesc în sinceritatea și acuitatea cu care acesta înfățișează condiția umană. 

Șase romane, zeci de volume de poezie, cărți de proză scurtă, scenarii și opere de non-ficțiune… Rezultatul unei activități de câteva decenii petrecute în compania mașinii de scris. A bănuit oare marele autor cu cât succes vor trece creațiile sale testul impus de timp? Astăzi, mai mult ca niciodată, pasionații de literatură de pe tot parcursul globului revin la proza și lirica sa, căutând confirmarea unei voci auctoriale care le înțelege dorurile și năzuințele.

Pururi captivat de sexul opus, ale cărui taine încearcă să le descifreze volum după volum, Bukowski redă în opera sa complexitatea relațiilor între bărbat și femeie. Celebru pentru apetitul său erotic, scriitorul oglindește și în creațiile sale marea sa fascinație pentru feminitate… Pentru a-l convinge pe cititor trebuie să iubești ceea ce descrii, nu? Intensitatea trăirilor lui Bukoski se simte în textele sale, de aici vine șarmul său ca autor.

Martor și trăitor al viciului, scriitorul se confesează fără rușine, fermecându-ne prin franchețea sa, făcându-ne să empatizăm cu el și atrăgându-se în universul său ficțional. Dincolo de orice considerație morală, Bukowski nu face decât să surprindă fascinația universal umană față de păcat, iubirea de plăcere pe care o resimte în adâncul ființei sale fiecare reprezentant al speciei din care facem parte. De ce să ne ascundem după deget? Suntem cu toții atrași oarecum de latura umbroasă a vieții, de persoanele care încalcă mai mult sau mai puțin normele sociale, de cei care înlocuiesc conformismul cu aventura. Prin lectura lui Bukowski, avem ocazia de a trece printr-un foc care nu doare, un foc purificator, un foc chatarctic.

Din perspectiva sa de participant la marele dialog cultural al secolului XX, marele autor realizează în textele sale o analiză bogată a societății americane. Bukoski a fost interesat îndeosebi de omul de rând, de experiențele acestuia, de greutățile vieții sale, de patimile care îl macină și de conflictele inter-personale și sociale în care este angrenat. Cu un talent ieșit din comun, scriitorul reușește să dea o sclipire aparte acestei existențe de altfel mărunte, să surprindă aspectele interesante ale faptelor de zi cu zi. Deși mâinile sale sunt murdare, deși cămașa sa este transpirată de la muncă, omul lui Bukowski are o anume noblețe. Orice diamant neșlefuit ascunde în sine o mare claritate și strălucire. Ceea ce face marele autor în opera sa nu este să înlăture stratul brut de la exterior, ci să dezvăluie doar o mică porțiune din comoara ce se ascune în interiorul bulgărelui întunecat, o porțiune care schimbă însă imaginea complet.

Capcana din sticlă și veninul din aburii de alcool… Bukowski vorbește adesea despre dependență. Eul biografic al autorului a fost până la urmă o persoană pătimașă, iar această dimensiune a existenței este surprinsă și în opera sa. Omul social este dublat de omul creator. Scrierile bukowskiene conțin deci un comentariu profund asupra condiției scriitorului, care adesea își desfășoară activitatea într-un context vitreg, cu mari greutăți. Cum este cazul tuturor marilor literați, creația a fost pentru autorul „Femeilor” un act atât de înrădăcinat în propria ființă încât nu își putea găsi un substitut. Literatura a fost pentru Bukowski un resort esențial al ființei, iar această dragoste de carte este unul din motivele pentru care opera sa a avut un impact atât de puternic.

Cine a fost Henry Chinaski (numele real al lui Bukowski)? Preocupările și trăirile sale transpar din textele rămase în urmă, opera bukowskiană având un pronunțat caracter autobiografic. Prin simplitate și sinceritate, marele scriitor californian a țesut o vrajă din cuvinte a cărei magie dăinuie până în zilele noastre!

Sursa foto: https://www.poetryfoundation.org/

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *