Portretul lui Dorian Popa – Extras din romanul de debut al lui Andrei Șelaru, alias Selly

Textul de față reprezintă o satiră și trebuie tratată ca atare.

În vila cu 7 etaje din Domnești, toate luminile erau aprinse. Camerele filmau fiecare ungher al locuinței și al curții. La poartă stăteau de pază doi falnici frenchies înalți de 17 centimetri fiecare, gata să își înfigă colții ascuțiți ca molarii unui bebeluș în oricine ar fi încercat să fure liniștea stăpânului.

Numai la mansardă domnea întunericul. Stând la feseastră în mica cameră în care pâlpâia doar o lumânare, răspândind o lumină palidă peste pereții tapetați cu de sus până jos cu onomatopeea hatz, Dorian privea gânditor la drumul blocat de vreo 15 Mercedes-uri din fața porții sale. În colțul opus, un tablou trona deasupra șemineului. Încadrat de cele patru laturi ale ramei, un bătrân cu înfățișare grotescă, chel, fără dinți, zbârcit, îmbrăcat în zdrențe îl privea sfidător pe prințul vlogurilor. Acesta avea 98 de ani, dar arăta ca la 28… blindat de mușchi, cu dinții proaspăt albiți și cu cele mai scumpe, mai colorate și mai strident asortate țoale de la Versace pe el. Papucii lui Gucci l-ar fi făcut până și pe Abi invidios, iar lanțul de aur cu multe diamante de la gât sclipea în semiîntuneric. Când se culca, Dorian obișnuia să îl atârne de clanța ușii de la baie ca să poată ajunge la veceu pe întuneric, fără a fi nevoit să să aprindă lumina și astfel să își vadă chipul nefrezat și nedat cu fond de ten pentru bărbați în cele 23 de oglinzi care acopereau pereții dormitorului.

La un moment dat, Dorian își întoarse privirea către înfricoșătorul potret de pe perete. Tabloul avea la rândul lui ochii ațintiți la șeicul mirobolant al internetului, putându-i-se citi disprețul pe chip. Vreme de câteva clipe, privirea lui Dorian rătăci asupra tabloului. În cele din urmă, dregându-și vocea, începu:
-Hâtz, Jonutzule! Viața de vlogger și cantautor de hituri despre căței are din exterior sclipirea diamantelor din coroana și sceptrul Imperiului Internetului. Nimeni nu știe însă cât de greu este să fii Dorian Popa. Cu fiecare moment apăsarea pe care o resimt în interior devine din ce în ce mai puternică. Degeaba ai bani, femei și diademe prețioase de căței dacă nu ai liniștea sufletului. Narcisismul și setea nestăvilită de averi a unei vieți trăite în lumina reflectoarelor atârnă de ființa mea ca un lanț nespus de greu. Cu fiecare zi devin mai frumos, mai mușchiulos, mai celebru… Tabloul acesta, care reprezintă de fapt chipul adevărat al sufletului meu, se face din ce în ce mai urât, mai homeless, mai sărăkie. Cu mulți ani de zile în urmă am făcut un pact cu destinul. Eu să rămân june și de succes, iar sinele meu adevărat să fie vizibil doar în acest portret, care să devină din ce în ce mai respingător pe măsură ce eu mă fac din ce în ce mai strălucitor. Multă vreme am crezut că pot trăi așa. Am scos hit după hit, am făcut vlog după vlog, am creat o mie unul produse personalizate pentru căței și mi-am constituit o adevărată flotă auto. Cu timpul am devenit însă din ce în ce mai conștient de sărăcia și urâțenia mea morală și intelectuală. Acum iată-mă în punctul în care nu mai pot trăi așa! Este timpul să pun capăt acestei povești, să fac ultimul vlog!

Dorian se ridică încet și, repoziționând aparatul de filmat care stătea liniștit pe trepiedul său într-un colț astfel încât să intre tabloul în cadru, luă un cuțit și se apropie de portret. Apoi, atent ca gesturile sale să arate cât mai teatral, înfipse cu sete lama în pânza picturii, făcât o tăietură mare cât diametrul unei roți de ML. Din senin, camera se cutremură. Dorian căzu la pământ urlând, cuprins de o mare durere. O vreme se zbătu în întuneric, apoi scâncetele sale încetară.

A doua zi dimineață, când servitorii săi intrară în cameră, descoperiră o imagine șocantă. Tabloul acum nu mai înfățișa un bătrân înfricoșător, ci pe Dorian tânăr, vesel și plin de mușchi, cu Cheluțu în brațe. În schimb, în locul stăpânului lor găsiră un cadavru zbârcit și gârbovit de aproape o sută de ani, o copie fidelă al personajului care fusese până nu demult reprezentat de portretul din cameră!

Sursa foto: ro-geo.ro

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *