Sus, Manolescu! Jos, Manolescu! Daily Workout Routine pentru șoarecii de bibliotecă

Înainte eram un șoarece de bibliotecă tipic. Fizicul meu era la fel de puternic ca un cotor de carte veche de 70 de ani. Fibrele mele musculare aveau densitatea unei coperte de manual școlar comunist deteriorate în urma contactului repetat de apa din lacrimile vărsate de fiecare dată când bully-ul clasei îmi dădea una peste ochi. Nu zic, probabil să fi fost bine intenționat Georgel cel mare și puternic. S-o fi gândind săracul că prin contactul cu pumnul, globii mei oculari s-ar mai fi dezmeticit oleacă, și poate mi s-ar mai fi diminuat miopia. În orice caz, eu continuam să mă aplec asupra slovelor mărunte din cărți, dioptriile mele crescând infinitesimal cu fiecare nou capitol.

Acum sunt om mare! Îmi plătesc singur abonamentul la bibliotecă! Când copii precum cei care râdeau de mine odată mă văd pe stradă, își îndreaptă privirile admirative către mine… Cred și eu! E o adevărată realizare să reușești să supraviețuiești 23 de ani pe Pământ cu o personalitate și un set de life skills ca ale mele. Dacă aș rămâne singur în pădure, probabil nu aș reuși să prind nici măcar o râmă sau să fac focul, însă cu siguranță aș descoperi ceva cu care să îmi scrijelesc versurile pe scoarțele tuturor copacilor. O vorbă populară zice să nu judeci cartea după copertă. De acord, dar pe cititor îl poți judeca! Faptul că volumele pe care le dețin sunt singurul lucru care a rămas intact în viața mea spune mult despre ce fel de om sunt… genul de om care se va minuna de particularitățile vestimentare și fizionomice ale oamenilor din metrou, dar va uita să coboare la stație.

Înnobilat de cunoștința teoretică a tuturor strategiilor de a răzbi în viață datorită lecturilor mele diverse și aflat în imposibilitatea totală de a le pune în practică, mă mulțumesc să contemplez formele norilor de pe cer și să îmi imaginez chipurilor a căror filosofi și scriitori celebri seamănă ele. Din păcate, deslușesc mai mereu fața lui Karl Marx… nu știu dacă este din cauza faptului că teoriile economice pe care se fundamentează comunismul au consistența aerului condensat sau pur și simplu pentru că barba sa este de o pufoșenie și albiciune cumulonimbică.

Dar să trecem la subiect. Întrucât am simțit că greutatea întrebărilor filosofice pe care le purtam cu mine zi de zi era un pic prea mare pentru constituția mea de schelet de cort pentru copii (și nu din acelea solide, ci din cele de proastă calitate, pe care le ia vântul), m-am decis să mă apuc de sport. Așa că mi-am procurat un abonament la sală… și cu entuziasmul unui adolescent care descoperă pentru prima oară contururile rotunjite ale sexului opus atunci când o colegă se apleacă un pic prea tare la ora de gimnastică, am făcut cunoștiință cu ganterele. Trebuie să vă mărturisesc, mă așteptam să fie mai greu. Matahalele pline de mușchi așa cum biblioteca mea e plină de volumele Comediei Umane se uitau la mine cu dispreț. Ei nu știau însă că eu eram mai puternic decât păream, că o viață întragă mă antrenasem ridicând până la nivelul ochilor Istoria Literaturii Române a lui Călinescu și purtând pe umeri greutatea întregii Căutări a timpului pierdut a lui Proust în timp ce fugeam de bătăuși. Așadar, m-am dovedit mai puternic decât ai fi zis la o primă privire… Și mulțumit de mine însumi am adăugat cartela de la sală colecției mele personale de premii și diplome obținute la concursuri de tot felul, încredințat că un campion adevărat nu trebuie să își dovedească valoare de două ori… și că adevărata putere rezidă în încrederea în sine… Ceea ce eu am din plin… Măcar suficientă încât să mă descurc în mediul ermetic și lipsit de interacțiuni sociale al bibliotecii… ce-mi trebuie mai mult!

Fiindcă totuși zicala este Mens sana in corpore sana și nu Mens sana in corpore sanatate și mult spor, nu fac niciodată sport! Mi-am alcătuit totuși un mic program de exerciții fizice adaptat la stilul meu de viață extrem de activ de altfel în ceea ce privește drumurile dintre casă și librărie, fără să mai luăm în considerare multitudinea de aventuri pe care le trăiesc indirect prin lecturile mele. Vă voi prezenta în continuare workout routine-ul meu zilnic. Atenție… nu e pentru cei slabi de duh… duhul din lampă mă refer, fiindcă doar una din minunile lui ar putea face ca o unei alte persoane să îi mai vină în cap asemenea exerciții. O fi de bine, o fi de rău… Vă las pe voi să judecați!

Andrei Hurgheș Workout routine! Scurtă descriere

1. Timp de cinci minute vizualizați că ridicați întreaga greutate a problemelor existențiale ale lumii pe umerii voștri. Dacă sunteți pasionați de mitologie imaginați-vă că sunteți Atlas și purtați globul pământesc. Faceți patru serii de câte 12 genoflexiuni imaginare, cu pauze de treizeci de rânduri citite din Război și Pace de Lev Tolstoi. Dar exercițiile astea nu implică corpul! ar putea zice unii. De acord, însă dată fiind legătura simbiotică dintre fizic și psihic, și mușchii vor fi solicitați de acest exercițiu. Ba mai mult, având în vedere marele efort intelectual implicat, cu siguranță mușchiulețul va crește pe voi în aceeași măsură ca abilitățile de cogniție.
2. Faceți câte cinci seturi de zece ridicări de sprâncene și de încrețituri de frunte. Aceste exerciții nu numai că vă vor îmbunătăți abilitatea de a afișa o mină disprețuitoare atunci când priviți peste ochelari la cei mai puțin dotați intelectual decât voi, ele vă vor ajuta să păreți și mai deconectați de lume când citiți, astfel încât nimeni nu o sa vă mai deranjeze.
3. Flexați-vă bicepsul ridicând și coborând o carte voluminoasă. Istoriile literare sunt ideale pentru această practică. Citiți câte o pagină după fiecase set. În felul acesta, după o lună, veți fi și mai puternici, și mai inteligenți.
4. Ridicarea până la raftul cel mai de sus: practicat frecvent, acest sport vă va îmbunătăți echilibrul și vă va conferi mai multă flexibilitate.
5. Săritura peste un capitol: sărind din când în când peste un capitol dintr-o carte, vă veți îmbunătăți aptitudinile mușchiului imaginativ foarte bine, acesta intrând în acțiune pentru a umple lacunele din narațiune. Și flexibilitatea voastră va crește… cel puțin în privința stilului de lectură.

Dacă veți urma programul meu de exerciții, vă veți întări mintea și corpul așa cum am făcut-o și eu. Desfacerea borcanelor va rămâne în continuare unul din acele lucruri care pur și simplu nu vă recomandă ca partener de nădejde pentru sexul opus, dar măcar poate veți deveni mai buni la diverse alte îndeletniciri masculine… repet, cel puțin la nivel teoretic. Vă recomand cu căldură să faceți mai mult sport, fie el al minții sau al trupului și nu uitați: No pain, no gain… Sau era No gain, no pain?… În orice caz, ambele sunt valabile ca filosofie de viață…. Cu excepția cazului în care te-ai născut fiu de oligarh rus…. Dar dacă ești fiu de oligarh rus, nu ai nevoie de textul acesta. Tu ai nevoie mai degrabă să cunoști cărțile de la poker…. Hai că m-am lungit cu vorba! Vă las să vă apucați de sport!

Sursa foto: https://parnassusmusing.net

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *