Un exercițiu de PR reușit – Pământul făgăduinței de Barack Obama

Primul volum din autobiografia lui Barack Obama, apărut în anul 2020 în America și tradus imediat și în limba română, urmărește parcursul celui de-al 44-lea președinte al SUA din anii timpurii ai vieții până la jumătatea celui dintâi mandat. Exhaustiv în ceea ce privește relatarea evenimentelor, volumul este, spre deosebire de cartea lui Michelle Obama, Becoming, mult mai centrat pe aspectele politice și profesionale, viața personală fiind plasată într-un con de umbră în cadrul acestei relatări. Dacă fosta prima doamnă se adresează îndeosebi laturii afective a cititorilor, Obama, din postura sa de fost șef de stat dorește mai degrabă să își justifice, explice și argumenteze deciziile.

Cartea este foarte bine scrisă, reușind să dea viață istoriei recente a celui mai puternic stat de pe glob. Totuși, nu poți să nu pui sub îndoială sinceritatea autorului. Acest prim tom pare mai degrabă un exercițiu de PR, o poveste cosmetizată adresată posterității nu unui public specialist în ceea ce privește politica, economia și relațiile externe. Nu sunt un detractor al lui Barack Obama, ba chiar am fost câștigat, asemeni multor altor persoane, de șarmul său aparte. Totuși, din dorința de a fi obiectiv, trebuie să îmi exprim convingerea că de fapt politica de la Washington este un joc mult mai periculos și perfid decât ai înțelege din paginile cărții… Iar autorul cu siguranță redă o versiune editată, filtrată a ceea ce s-a petrecut cu adevărat. Nu cred că se poate vorbi în acest caz de obiectivitate deplină, ci mai degrabă de dorința de a lăsa în urmă o imagine pozitivă asupra propriei președenții.

Nu mă pot numi un expert în politică, iar prin acest articol nu doresc să critic stilul de lider al lui Obama, pozițiile pe care acesta le-a adoptat pe parcursul celor 8 ani. Constat doar un fapt. Așa cum faraonii din vechime lăsau în urmă basoreliefuri în care le erau lăudate meritele, așa și fostul președinte s-a angajat în acest proiect amplu de carte.

Consider că scriitorul acestui tom a reușit în ceea ce și-a propus. Flerul pentru autopromovare al lui Barack Obama este dublat de iscusința în mânuirea condeiului. Dacă ar fi să facem abstracție de realitățile lumii politice, Pământul făgăduinței este cu siguranță o lectură inspirantă, o motivație de a face bine, de a promova valorile civice. Până la urmă, după cum zice celebrul proverb românesc, Fă ce zice popa, nu ce face popa!… Nu, nu doresc să îl transform pe cel de-al 44-lea președinte american într-un personaj negativ. Cu siguranță el a luat multe decizii pozitive. Totuși, orice poziție care implică un asemenea nivel de putere aduce cu sine anumite compromisuri morale pe care de obicei politicienii preferă să le omită în discursurile lor.

Cu ce am rămas în urma acestei lecturi? Cu un interes mai mare față de aspectele legate de guvernarea societății în care trăim și cu o conștientizare mai profundă a complexităților implicate de condiția de lider. Puterea este în același timp o forță care te înalță și te apasă: Barack Obama este sincer când evidențiază dificultățile luării unor decizii semnificative ale primilor săi doi ani de președenție.

Sursa foto: https://www.thetimes.co.uk

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *