Al treilea val de infectări: măsuri de încetinire, 22.03.2021

După o scurtă etapă de scădere perceptibilă, numărul de infectări cu virusul Corona a luat un nou avânt îngrijorător. Această dilemă i-a pus și pe guvernatori în fața unei provocări nemaiîntâlnite, aceea de a discuta despre „frâna de siguranță“ după mai puțin de trei săptămâni de la primele relaxări. Într-o ședință-record ce a durat 15 ore și care s-a sfârșit mult după miezul nopții, Merkel a ajuns într-un final la un consens cu guvernatorii landurilor federale.

Lockdownul se va prelungi până în 18 aprilie 2021, urmând ca o nouă ședință de dezbateri să aibă loc pe 12 aprilie. Măsura „frânei de siguranță“, pusă deja anterior în vedere, va fi aplicată cu consecvență:

 ,,Dacă incidența pe o durată de 7 zile a îmbolnăvirilor pe 100.000 de locuitori crește în trei zile consecutive peste 100, în landul sau regiunea respectivă începând cu ziua lucrătoare care urmează vor intra în vigoare regulile care s-au aplicat înainte de 7 martie. ”

Aceasta presupune închiderea magazinelor, a unităților de gastronomie care ar fi fost eventual redeschise la acea oră și revenirea la întâlniri private cu maxim o persoană din afara gospodăriei. Doar frizeriile ar rămâne deschise.

Un punct asupra căruia s-a discutat mult în ședința de ieri a fost propunerea unui lockdown sever pe toată perioada sărbatorilor de Paște. S-a decis ca între 1 și 6 aprilie să se se impună o „perioadă de odihnă prelungită“, care să includă și joia și sâmbăta Paștelui, în care să rămână închise atât supermarketurile (cu o excepție parțială în ziua de sâmbătă), cât și orice fel de gastronomie și să fie interzise reuniunile. Întâlnirile private sunt permise doar între două familii cu maxim 5 persoane peste 14 ani. Comunitățile religioase sunt rugate să desfășoare slujbe de Paști doar pe cale virtuală.

Discuțiile cele mai aprinse s-au desfășurat pe tema turismului local. Propunerea unor miniștri de land de a oferi cetățenilor posibilitatea unui concediu „fără contacte“ în unitățile care dispun de grupuri sanitare individuale și de posibilități de aprovizionare a fost respinsă. Turiștii care se întorc din străinătate vor trebui să prezinte un test negativ la intrarea în țară, indiferent de încadrarea zonei din care se întorc.

Cancelarul și-a reluat apelul la populație de a evita călătoriile, întânirile care nu sunt absolut necesare, și orice acțiune care ar încuraja propagarea virusului, în speranța de a putea frâna acest al treilea val care se apropie din nou cu o viteză amenințătoare.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *