Asigurarea de răspundere civilă(Privathaftpflichtversicherung)

Despre Asigurări (Versicherungen) Asigurarea de răspundere civilă (PrivatHaftpflichtversicherung )

Pentru că foarte mulți români își doresc o mai bună informare cu privire la ceea ce înseamnă o asigurare în Germania, în continuare o să regăsiți o notiță despre necesitatea sau obligativitatea ei după caz.

O să vă prezint o parte din tipurile de asigurări, scopul, avantajele, costurile acestora și dacă vă sunt sau nu de folos. Cu ajutorul unor exemple și cazuri, o să vă pot explica ce asigurări sunt neapărat necesare și care nu.

Astăzi o să facem cunoștința cu una dintre cele mai de folos asigurări de protecție privată, recomandată a se încheia de către toate persoanele care trăiesc în Germania.

Potrivit codului civil (BGB -Bürgerliche Gesetzbuch) orice persoană răspunde nelimitat de daunele cauzate altor persoane, firme sau instituții.

Această asigurare oferă acoperire persoanelor care se fac responsabile de producerea unor evenimente nedorite, și trebuie să răspundă prin plata unor daune morale, materiale sau financiare.

Excluse sunt însă daunele cauzate cu premeditare și cele în urma unei fapte penale, cum ar fi vătămarea corporală. Sumele de asigurare variază de la 1 milion la 50 milioane de euro, în funcție de tariful asigurării sau de preferința clientului.

Conform statisticilor, 80% din populația Germaniei deține o asemenea poliță. Prețul mediu al unei asigurări de răspundere civilă este de 8€ pe lună pentru persoane singure și aproximativ 11€ pe lună pentru familii.

Un exemplu concret în care asigurarea de răspundere civilă plătește daunele cauzate de asigurat:

Un pieton grăbit trece strada neatent și nu observă că din stânga sa se apropie un camion cu remorcă încărcat cu bușteni, care circulă regulamentar și se îndreaptă spre o fabrică de mobilă. Camionul încearcă să îl evite pe acesta și remorca acestuia răstoarnă buștenii asupra unei mașini parcate pe marginea străzii.

În urma acestui incident, paguba mașinii avariate se ridică la 18.000€, iar paguba mărfii aflate în camion la o valoare de 11.000€. Fabrica de mobilă consemnează daune în valoare de 25.000 de euro deoarece nu a mai primit materia primă în timp util (daună de urmare).

Concluzie: Dauna totală de 59.000€ este suportată de asigurarea de răspundere civila.

Iată și câteva dintre costurile acoperite de către asigurarea de bază:

  • Costuri pentru pierderea capacității de muncă
  • Costuri de reabilitare a capacității de muncă
  • Costurile necesare cu personalul de îngrijire
  • Costuri medicale și de spitalizare
  • Compensarea pentru daunele de lungă durată aduse sănătății
  • Compensarea veniturilor pierdute prin accident

De asemenea, asigurarea de bază poate fi extinsă și pentru alte tipuri de daune care ar putea apărea în viața de zi cu zi, cum ar fi :

  • daunele pentru pierderea cheii sunt acoperite costurile cu înlocuirea broaștei sau a sistemului de închidere în cazul pierderii cheii de la serviciu sau a locuinței închiriate;
  • daunele de închiriere acoperindu-se costurile pentru daunele aduse locuinței închiriate hotelului sau pensiunii unde locuiți pe perioada vacanței;
  • daunele în cazul în care ajutați pe cineva benevol, fără a fi plătit, la mutare sau la udarea florilor.

Așadar, asigurarea este indispensabilă deoarece oricine poate cauza un accident din neglijență. Tot mai mulți români au decis să încheie această asigurare foarte importantă, care îi pune practic la adăpost de eventualele cheltuieli neprevăzute.

Notă personală: Scuzele nu sunt întotdeauna de ajuns dacă dumneavoastră (sau cei din familia dumneavoastră de la aceeași adresă) ați produs pagube neintenționate în jur și sunteți nevoiți să plătiți despăgubiri .

Cu deosebită considerație,

Alina Stanciu, consilier financiar

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *