Asigurarea medicală suplimentară pentru tratamente dentare(Zahnzusatzversicherung)

Casele de asigurări de sănătate plătesc tot mai puțin din costurile tratamentelor dentare. Pentru înlocuirea absolut necesară a unui dinte, asigurarea de sănătate obligatorie plătește maxim jumătate din costul total al facturii, iar asta la un tarif minimal și pentru folosirea celor mai ieftine materiale. Din acest motiv asiguratul trebuie sa scoată din buzunar sume cu cel putin trei cifre la fiecare tratament. O asigurare suplimentară pentru tratamentele dentare poate să reducă semnificativ aceste plăți sau chiar le poate acoperi în totalitate.

Nota bene! Pentru asigurații cu venituri reduse, asigurarea de sănătate obligatorie plătește în integralitate, atât implanturi, cât și coroane. Totodată, aici se încadrează cei care sunt:

  • necăsătoriți, cu venituri brute lunare de sub 994 euro/lună
  • căsătoriți cu venituri brute sub 1366,75 euro/luna.

La ce ar trebui sa fiu atent când  închei o asigurare suplimentară?

Procentul de contribuție se calculează în mod individual pentru fiecare asigurat, dar, atenție mare, căci trebuie acordat în conformitate cu tariful de baza (în baza tarifului de bază se va calcula procentajul acordat).

Valoarea propriilor prestații. 

Cine dorește să beneficieze de implanturi sau coroane ar trebui să se informeze încă de la început care este cuantumul prestațiilor proprii in cazul acestor tratamente stomatologice, căci acestea pot conține limitări.

Limitarea la un anumit număr de prestații: anumiți asiguratori limitează, spre exemplu, numărul de implanturi sau costurile decontate. Tratamentele maxilarului, cu precădere în cazul copiilor, vizează o poliță ce ar trebui să acopere costuri cu privire la aparate dentare de calitate. Costul asigurării depinde de tarifele alese și de vârsta copilului. De obicei costurile lunare se ridica între 8 și 30 de euro.

Costurile pot avea și deducții, astfel că reducerea costurilor în cazul tratamentelor dentare se poate aplica în cazuri precum:

  • în eventualitatea necesității înlocuirii unui dinte. În această situație merită să comparați mai multe oferte și posibilități de tratament, dat fiind faptul că pot apărea reduceri imense ale costurilor tratamentului. De obicei, casele de asigurări  de sănătate pun la dispoziție consultanță gratuită în acest sens.
  • Costurile provocate de laboratoarele tehnice contează la fel de mult. Dacă medicul stomatolog lucrează cu un laborator dentar din străinătate, costurile pot fi de foarte multe ori mult mai reduse.
  • Costurile legate de tratamentul maxilarului, cum ar fi aparatele dentare, pot fi limitat decontate de asigurarea pentru tratamente dentare. Mai ales în cazul familiilor cu copii, ar trebui încheiate asemenea asigurări chiar de la vârsta grădiniței. Dacă problemele sunt deja apărute la momentul încheierii poliței de asigurare, asiguratorul nu va deconta nimic din eventualele costuri apărute.

Consultarea atentă a contractului de asigurare este foarte importantă. Preluarea costurilor tratamentelor dentare 100% sună foarte bine, dezavantajul constă, de cele mai multe ori, în limitarea numărului de tratamente. De asemenea, pe contractul de asigurare trebuie reglementate și tratamentele la care casa de asigurări de sănătate obligatorie participă activ.

Modele de asigurări de tratament dentar:

Pe lângă costurile de înlocuire a dinților lipsă, acest tip de asigurări acoperă și tratamente dentare de ultima generație. Reducerea costurilor tratamentelor dentare, în viitor, este aproape imposibilă, în condițiile tehnologice date și în conformitate cu piața actuală, fără o asemenea poliță de asigurare. Decizia de a încheia o asemenea poliță trebuie însă luată cât mai devreme, căci o dată cu înaintarea în vârstă, riscurile cresc în raport exponențial cu costurile asigurării. Numărul cazurile apărute și netratate sunt neacoperite de aceste polițe vor crește și ele.

În conformitate cu modelul asigurării de viață, tarifele devin mai scumpe, tariful nu crește o dată cu vârsta, însă costul poate crește în funcție de sumele eliberate de poliță. La fel, construcția unui cont de economie pentru acoperirea tratamentelor dentare la vârste înaintate care se pierde la schimbarea asiguratorului.

Ce plătește casa de asigurări de sănătate obligatorie?

Festzuschuss ohne BonusheftȘ 50 % – 428,33 €

60 % Bonus nach 5 Jahren – 514,00 €

65 % Bonus nach 10 Jahren – 556,83 €

Doppelter Festzuschuss bei Härtefall – 856,66 €

Cum arata un contract dezavantajos?

Cel mai dezavantajos contract (pentru a avea un punct de reper de la care să pornim) are o perioadă de așteptare de 8 luni pana când se preiau costurile unui implant și îți poate limita costurile preluate de asigurare la 2000 de euro pe an, în primii 5 ani ai contractului.

Este posibil ca și costurile tratamentelor dentare efectuate în străinătate să fie acoperite, unii asiguratori chiar preferă optarea pentru tratamentele in străinătate! Drept pentru care există posibilitatea să mergeți la dentist în Romania pe baza asigurării tratamentelor dentare încheiata în Germania.

Pentru reducerea simțitoare a costurilor asigurărilor de sănătate suplimentare este cel mai indicat să încheiați polițe compuse și să includeți și asigurarea ochelarilor sau tratamentelor naturiste.

Sper că vă sunt de folos aceste rânduri și să aveți un zâmbet sănătos !

Mai multe INFO găsiți și pe pagina: https://www.facebook.com/StClau/

 

Cu drag, Alina Stanciu.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *