Bienenstich mit Puddingcreme – Înțepătura de albină cu budincă de vanilie

Bienenstisch este o prăjitură clasică, tradițional germană, care s-ar traduce, mot-à-mot, prin înțepătura de albină. În vremurile mai îndepărtate, desertul acesta se realiza dintr-un aluat cu drojdie, dar pe parcursul anilor, au existat modificări, ajungând ca, în unele zone să fie făcut dintr-un aluat din ouă și praf de copt, asemănător pandișpanului. Variațiuni ale acestei rețete veți putea găsi pe întreg teritoriul Germaniei, dar și în alte țări, precum Austria sau Belgia.

Rețeta are la bază migdalele, caramelizate cu unt și miere. Dacă aluatul a suferit anumite modificări compoziționale în anumite regiuni, migdalele au rămas suportul acestui preparat, ele neputând fiind înlocuite de alune, nuci sau alte oleaginoase.

Originea numelui acestei prăjituri este neclară, dar unii germani susțin că în spatele acestui nume se află o legendă ce datează încă din anul 1474. Se spune că în acel an, locuitorii din Linz am Rhein au planificat un atac asupra orașului vecin, Andernach. Cu toate acestea, în dimineața menționată, doi ucenici din Andernach au mers de-a lungul zidului orașului și au găurit stupii atârnați în preajmă. Când au văzut că atacatorii se apropie, au aruncat cuiburile asupra lor, astfel încât locuitorii din Linz, atacați fiind de albine, s-au făcut nevoiți să fugă. Pentru a sărbători învingerea, a fost coaptă o prăjitură specială, din migdale și miere, care a fost numită în mod similar pățaniei: înțepătura de albină. (pentru mai multe detalii: https://de.m.wikipedia.org/wiki/Bienenstich)

Rețeta este foarte simplă, și pe cât e de simplă, pe atât este de delicioasă, fiind potrivită în orice moment al zilei, servită cu cafea, ceai sau băuturi răcoritoare.

Am ales să vă prezint chiar rețeta originală, ce se coace cu un aluat din drojdie.

Ingrediente pentru aluat:

 • 150 ml lapte – Milch
 • 60 gr unt – Butter
 • 350 gr făină de grâu – Mehl
 • 50 gr zahăr – Zucker
 • 1 praf de sare – Salz
 • 1/2 cub drojdie proaspătă – frische Hefe
 • puțin unt și puțină făină pentru ungerea și tapetarea tăvii.

Ingrediente pentru cremă:

 • 400 ml lapte – Milch
 • 1 plic budincă de vanilie – Vanillepuddingpulver
 • 60 gr zahăr – Zucker
 • 250 gr smântână dulce – Schlagsahne
 • 2 plicuri de întăritor de frișcă – Sahnesteif

Ingrediente pentru toppingul de migdale:

 • 60 gr unt – Butter
 • 50 gr smântână dulce – Schlagsahne
 • 3 linguri zahăr – Zucker
 • 1 lingură miere – Honig
 • 100 gr de migdale feliate – gehobelte Mandeln

Pasul 1: Întâi se pune laptele, împreună cu untul la încălzit. Într-un castron se pune făina, drojdia, zahărul și un praf de sare pe care le amestecați cu laptele și untul, încălzite. Va rezulta un aluat moale, cu textură lipicioasă, pe care va trebui să îl acoperiți și să îl lăsați la crescut circa 45 de minute.

Pasul 2: Între timp, pregătiți budinca. Aceasta trebuie preparată conform instrucțiunilor de pe plic, cu mențiunea că trebuie să păstrați cantitatea de lapte din rețeta de bază a prăjiturii. Majoritatea plicurilor de budincă se prepară cu 500 ml lapte, însă aici este necesară o cremă mai densă. Așadar, dizolvați budinca în puțin lapte și zahărul. Restul de lapte îl puneți la încălzit. Când laptele s-a încălzit suficient adăugați budinca dizolvată, amestecând continuu, până se îngroașă. Puneți apoi budinca la răcit, nu înainte de a o acoperi cu o folie, pentru a nu se forma crustă.

Pasul 3: Revenim la aluatul crescut, pe care îl mai frământăm puțin, după care îl întindem într-o formă unsă cu unt și tapetată cu făină. Eu am folosit o tavă rotundă, de tort, cu diametrul de 24 cm. Lăsați aluatul să se odihnească cât timp pregătiți glazura de migdale. Între timp încălziți și cuptorul la 180 gr.

Pasul 4: Preparăm migdalele astfel: într-o cratiță punem untul, smântâna lichidă, zahărul și mierea și fierbem totul pentru aproximativ 2 minute, amestecând continuu. Încorporăm migdalele, apoi lăsăm deoparte câteva minute, doar cât să scadă puțin temperatura. Atenție! Nu răciți complet! Răsturnăm întreaga compoziție de migdale peste aluat, cât încă aceasta este destul de caldă, astfel să o puteți întinde pe toată suprafața aluatului. Coaceți prăjitura la 180 de grade. Când este gata, lăsați să se răcească, fără să o scoateți din tavă.

Pasul 5: Când prăjitura s-a răcit complet, tăiați blatul în două, de preferat, cât mai aproape de partea de sus, astfel încât să rămână prima foaie mai groasă decât cea de-a doua. Separat, bateți smântâna lichidă (neapărat rece, de la frigider), cu plicurile de întăritor de frișcă, până ce aceasta se întărește suficient. Adăugați treptat, din budinca de vanilie, amestecând de jos în sus, până se încorporează. Rezultatul va trebui să descrie o cremă fină. Transferați întreaga cremă pe foaia groasă, netezind cu o paletă, după care acoperiți cu foaia cu migdale caramelizate.

Puneți la rece minim 2-3 ore, înainte de servire.

Poftă bună!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *