Dalai Lama – Voi câtă răbdare aveți în buzunare?

„Cultivarea răbdării”

Recunosc că am pus mâna pe această carte doar din pură curiozitate pentru a cunoaște deosebirile dintre cele 3 mari curente religioase. Fiind creștin-ortodoxă, știu diferențele dintre noi și catolici, am căutat informații despre islam și cele 2 ramuri în care acesta la rândul său se împarte, am citit cărți despre evrei și diferențele dintre ei, dar despre budism și ce propagă el, eram cumva pe de-asupra bagajului meu de cunoștințe, câteva mici însemnări care nu făceau mare treabă, aveam nevoie de mai multă cunoaștere.

Și de unde să fac rost eu de ea, dacă nu din prima sursă care cultivă și răspândește acest stil de viață și credință – Dalai Lama.

„Cultivarea răbdării” face trimitere la originile acestui cult, dar pe lângă toate, vine cu idei despre meditație și explică de unde pornesc unele emoții care mai mult sau mai puțin ne face viața frumoasă sau invers, o face neplăcută. Practic toate sentimentele sunt ca monedele, cu două părți, în ordine pentru a le înțelege și accepta ele trebuie să fie cunoscute.

Ce știm noi despre ură? Sau cât de bine ne cunoaștem nivelul de răbdare, furie, dragoste, empatie sau liniște? Cartea vine cu o listă de explicații detaliate, explicații pentru cei care cred în puterea omeniei și al altruismului. Cinicii nu vor aprecia această carte, pentru că au un alt punct de vedere asupra acestor nuanțe, iar lipsa răbdării sau dorința de a răbda nu le este cunoscută.

Eu sunt undeva între aceste două tabere, înțeleg de ce este nevoie de ambele păreri, însă ceea ce m-a mirat în această carte este lipsa de critică la adresa cuiva, ei acceptă cumva faptul că ceilalți nu sunt vinovați de eșec sau probleme pentru că nu sunt inițiați și nu au aceleași cunoștințe, de aceea conflictul cu guvernul chinezesc dăinuie de foarte mult timp.

Dau 5 din 10 pentru că a fost pentru mine doar un manual informativ, unul de propagandă bună pentru omenie, însă fără mari revelații, nu este cartea mea, eu sunt mai alintată atunci când vorbim despre cărți despre spiritualitate sau religie, vreau o informație mai compactă. Vreau să mai citesc câte ceva despre Dalai Lama și budism, așa că revin cu siguranță la această temă cu alte cărți.

Lecturi meditative vă doresc!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *