DIVORȚUL – gunoi reciclabil

Trăim într-o lume în care este mai ușor să arunci ceva decât să repari. E mai comod să înghesui tot într-un sac decât să reciclezi. Este mai accesibil să te trântești jos și să plângi decât să lupți și să-ți rezolvi problemele. Suntem egoiști și lipsiți de empatie.

Trăim într-o lume în care rata divorțurilor este îngrijorătoare. Deși majoritatea statisticilor de pe internet demonstrează faptul că numărul divorțurilor este în scădere față de acum 30 de ani, eu aș completa faptul că acum puțini tineri aleg să își legalizeze relația. Dacă acum 30 de ani erai considerată „fată bătrână” dacă ajungeai la 22 de ani nemăritată, acum e „la modă”  să faci întâi carieră și măritișul rămâne mai în coada listei cu priorități. Așa aș justifica eu această scădere a divorțurilor din prezent. Cu toate acestea, procentul rămâne totuși destul de mare. Fapt care provoacă un număr considerabil de persoane să lanseze o întrebare în foarte multe portaluri din mediul online sau în cabinetele de psihologie.

  „Cum pot să trec peste separarea de partener?” Și citesc adesea răspunsuri precum: „Uită-l!”. Aș dori foarte mult să vorbesc puțin despre această sugestie, cu care, personal, nu sunt de acord. Sunt mamă. O mamă departe de a fi perfectă, divorțată și recăsătorită.

Atunci când iubești și simți că în sfârșit ți-ai găsit perechea potrivită, oricât de independent ar fi unul din parteneri, sentimentele și atașarea produc o uniune între cei doi. Nu degeaba spun poeții „Două inimi bat la unison”. Prin iubire, fiecare învață să facă uneori anumite compromisuri. De dragul celuilalt fiecare se pliază mai mult sau mai puțin pe nevoile celuilalt. Apar interese comune și cei doi învață să conviețuiască împreună. Este ca și cum ai amesteca făina cu apa și ai rezulta un aluat.

De aceea un divorț implică foarte multe trăiri nimicitoare. Pur și simplu este un proces de sfărâmare a tot ce știai și simțeai până atunci, ca apoi, după o perioadă de timp, mai scurtă sau mai lungă, depinde de situație, să aduni toate bucățile sfărâmate și să încerci să construiești cu ele o noua viață. Nu poți arunca acele bucăți pentru că sunt parte din tine și chiar dacă nu vrei sau încerci să te minți că ai aruncat tot… că ai uitat… că acea parte nu există… ea va exista mereu! Va fi acolo ca o umbră!

Cum spuneam mai sus, când amesteci făină și apă, îți va rezulta un aluat de o anumită consistență. Sub nici o forma nu vei mai putea să separi apa de făină pentru a rămâne din nou la textura inițială a fiecăruia. Așadar, la un divorț nu separi fostul Tu de fostul El, pentru că niciodată nu veți mai fi ceea ce ați fost înainte să vă cunoașteți. Trăirile voastre v-au schimbat. Lacrimile, bucuriile, reușitele și eșecurile pe care le-ați împărțit, au lăsat amprente pe chipul și în sufletul vostru. Prin urmare, la un divorț doar împărțiți sau tăiați aluatul în două, iar fiecare bucată merge în altă tavă.
Este astfel normal să simți cum sufletul ți se sparge în mii de bucăți. Durerea te sfâșie și crezi că nimic nu mai are rost. Este normal să simți toate astea(să experimentezi toate aceste trăiri), asezonate cu frustrare și teama de nou. Din această cauză spuneam mai sus că nu trebuie să arunci acele bucăți sfărâmate și să uiți totul pentru a o lua de la început. Nu trebuie să faci asta! Ba din contră, strânge toate bucățelele sfărâmate și construiește-ți o nouă viață, o viață bazată pe experiența acumulată din relația ta.

Aș putea asocia un divorț și viața de după el cu o reciclare a gunoiului, pentru că, în fond asta înseamnă un Divorț. Gunoi. Indiferent care sunt cauzele, dacă este benevol din ambele părți sau doar de o parte, divorțul este tot un Gunoi. Dar… se pot face lucruri superbe din gunoaie reciclate, știați?

Așa că trebuie să te „reinventezi”, drept pentru care, pentru început, renunță la obiceiurile pe care le-ai format împreună cu partenerul. Obișnuiați să stați sâmbăta seara la un film pe Netflix? Acum ieși la o plimbare. Obișnuiați să luați cina în oraș vinerea seara? Acum cheamă o prietenă la tine și gătiți amândouă ceva nou. Experimentează lucruri noi și învață să te cunoști pe tine. Ia-ți timp să meditezi. Muncește și nu îți permite să îți plângi de milă. Ești puternică și capabilă să ai grijă de tine. Aerisește, fă-ți patul, machiază-te. Trei lucruri banale dar esențiale. Un aer curat te va revitaliza, îndepărtând starea de moleșeală. Un pat făcut te motivează să nu zăbovești toată ziua tolănită. Iar un chip îngrijit și aranjat dă chef de ieșit din casă.

Învață din eșecuri! Experimentează! Trăiește-ți viața! Reciclează!

*sursa fotografiei – Steve Johnson- www.pexels.com

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *