Felicitări, români! 27 martie 1918!

Astăzi, 27 martie, se împlinesc exact 103 ani de când Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre regiunile istorice care s-a reunit cu România. Au urmat celelalte provincii românești: Ardealul, Crișana, Banatul, Maramureșul și Bucovina. Către sfârșitul anului 1918 a fost creată România Mare – 1 decembrie 1918.

În aceasta zi, Sfatul Ţării, întrunit într-o şedinţă solemnă la Chişinău, a votat unirea Basarabia cu România. Din cei 135 de deputați prezenți la sfat, 86 au votat în favoarea Unirii, 3 au votat împotrivă, iar 36 s-au abținut, 13 deputați fiind absenți.

Pe parcursul celor 103 de la acea dată, ideea și spiritul înflăcărat al unioniștilor nu a dispărut, chiar dacă au existat multe forțe politice care au încercat să distrugă acel curent, sufletul unionist s-a transmis din tată în fiu, din mamă în fiică, iar răsunetul și dorința de a reveni la rădăcini a rămăs încă puternică!

„Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România”. – declarația președintelui Sfatului Țării, Ion Inculeț, și a secretarului Ion Buzdugan.

Am ajuns într-un moment când s-au spus multe, vrute și nevrute, despre Unirea celor două state românești, despre binele și răul acelor timpuri și sacrificiile prin care au trecut românii de pe ambele maluri ale Prutului. Am un singur mesaj pentru cei care refuză să accepte adevărata parte a istoriei:- Chiar dacă nu o să mai existe un singur stat român, unionismul nu o să dispară, în veci. Vorba mamei mele – puteți să vă dați cu fundul de asfalt, dar asta e! Niciodată n-o să moară spiritul celor care doresc reîntregirea Patriei Noastre! O să ne „jucăm cu focul” pentru că suntem curajoși și de neînduplecat!

La mulți ani, dragi ROMÂNI!!!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *