Filmul românesc la Oscar!

Per ansamblu, 93 de filme au fost eligibile pentru premiile Academiei din acest an la categoria Cel mai bun lungmetraj internațional. Luni dimineața, când cei cinci nominalizați la Oscar au fost dezvăluiți, două țări ar putea sărbători victoria din categorie: Tunisia și România.

Primul film selectat a fost cel al Tunisiei Omul care și-a vândut pielea, iar cel de-al doilea a fost cel al României, care a trimis documentarul Colectiv. Guatemala, cu La Llorona, primul film selectat dintre cele propuse la secțiundea didicată țărilor nu a fost nominalizat.

 În lista nominalizărilor internaționale la Oscar se numără și: Another Round (Danemarca), Better Days (Hong Kong) și Quo Vadis, Aida? (Bosnia / Herțegovina).

 Propunerea cinematografică a României, Colectiv, este un film de Al. Nanu care vorbește despre corupția din industria medicală din România. Filmul a avut o ascensiune rapidă către Oscar Doc și, fiind o realizare deosebită, luni a câștigat nominalizare în categoria Doc.

 THR, în recenzia sa despre filmul lui Alexander Nanau, povestește despre modul în care un ziar sportiv lansează o investigație cu privire la corupția în cadrul unui spital destinat a se ocupa cu pacienții internați în urma incendiului unui club de noapte. Acesta a afirmat că este „o expresie furioasă și deranjantă de indignare colectivă”[n.tr.].

Această nominalizare reprezintă un moment de mândrie, atât pentru cineaștii români, cât și pentru întregul popor românesc, pentru că memoria nu ne este scurtă. Tragedia care a afectat o țară întreagă, iar această pagină tristă a fost imortalizată în documentarul lui Alexander Nanau.

 Ceremonia decernării premiilor Oscar va avea loc pe data de 25 aprilie.

sursa: hollywoodreporter.com

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *