Interviu cu Raluca Butnariu, unul din cei mai iubiți autori români de historical-romance și fantasy

Raluca Butnariu este un om frumos! Asta înainte de tot ceea ce altceva reprezintă ea. Am avut ocazia să o cunosc prin mediul online și, vă mărturisesc, nu am întâlnit până acum om mai radiant și mai plin de energie decât ea. Cu un șarm aparte, se face plăcută prin felul ei de a fi, mereu debordantă și plină de replici amuzante. Mă simt onorată pentru a fi primit consimțământul ei de a-mi acorda acest interviu, în exclusivitate pentru cititorii Revistei Timpul din Germania.

Pentru cei care încă nu o cunosc, Raluca Butnariu este autor de romane historical-romance și fantasy. Voi enumera întâi cărțile publicate și genul acestora.

 • Refugiul – Seria Tărâmul Tăcerii (Fantasy)
 • Născuți sub zodia tăcerii – Seria Tărâmul Tăcerii (Fantasy)
 • Dulcele sărut al morții(vol 1 și 2) – Seria Tărâmul Tăcerii (Fantasy)
 • Crepuscul (Fantasy)
 • Privilegii  (historical-romance)
 • Deziluzii (historical-romance)
 • Umbra nopții (historical-romance)
 • Văpaia soarelui (historical-romance)
 • Regăsire (historical-romance)
 • Fără regrete (historical-romance)
 • Când dragostea ucide (historical-romance)
 • Trandafirul scoțian (historical-romance)

Recomand din suflet cărțile Ralucăi, indiferent că sunt, sau nu, iubitori ai acestui gen de carte! Recunosc faptul că, personal, nu sunt un fan al genului fantasy, cu toate acestea, romanele Ralucăi m-au cucerit iremediabil.

Iată, în continuare, interviul cu Raluca Butnariu:

Diana, Revista Timpul DE: Tocmai ce am ieșit dintr-un an greu de digerat. Cu ce gânduri ai intrat în 2021? Ce planuri ai pentru următoarea perioadă?

Raluca Butnariu: Într-adevăr, 2020 a fost un an extrem de dificil pentru toată lumea, iar urmările lui se vor răsfrânge, din nefericire, în următorii ani în mai multe domenii. În 2021 am pășit plină de speranțe și optimism, așa cum îmi este felul, fără a-mi face vreun plan anume. Sunt genul de om care se lasă inspirat de fiecare zi în parte. Și, ca să fiu absolut sinceră, la mine planurile au mai mult titlul de intenție: intenționez să petrec mai mult timp cu ai mei, să citesc mai mult, să scriu mai provocator, să vizitez locuri noi, să descopăr oameni cu suflet scânteietor, să mă plimb mai mult în natură, să savurez viața mai mult… intenționez să fac orice îmi bucură inima.

Diana, Revista Timpul DE: Când crezi că va ieși următoarea carte?

Raluca Butnariu: Greu de spus… Noul roman are prologul scris de prin prima jumătate a lunii septembrie a anului trecut și pe la sfârșitul lui noiembrie i-am adăugat primele două capitole (destul de consistente). Am mai lucrat sporadic și la alte scene separate, care vor fi inserate, cândva, în puncte cheie din poveste. Deocamdată trec printr-o fază în care îmi las gândurile să se așeze și ideile să dea muguri. Îmi doresc un roman complex, al cărui acțiune să se desfășoare pe mai multe planuri, o poveste care să-mi acapareze sufletul cu totul. Vreau ceva minunat, de o negrăită gingășie și plin de emoții sfâșietoare. Îmi doresc să scriu o poveste imposibil de uitat. Și pentru asta am nevoie de timp, iar timpul liber cam fuge de mine. Oricum, aștept acea furnicătură în vârful degetelor și acea dogoare sufletească, semne care-mi dau de știre că e momentul să pășesc în altă epocă. 

Diana, Revista Timpul DE: Adesea vorbești cititorilor tăi despre Frosinica. Cine este Frosinica și de unde acest nume?

Raluca Butnariu:  Este muza mea, prietena mea de vise și nebunii creative. Este acea voce care-mi picură în ureche: ,,acum scrie asta… și vezi că trebuie să introducem și scena asta … și ah, vezi că la pagina cutare ai un fir în aer, pe care trebuie să-l tragem până aici și să-i facem nod…”. Numele i se trage, de fapt, de la o verișoară a mamei mele, o femeie frumoasă, cu ochi alunecoși și inimă zburdalnică. 

Diana, Revista Timpul DE: Ce gen literar citești cu plăcere?

Raluca Butnariu: Iubesc genul historical, poate pentru că perioada cuprinsă între secolul XVIII-lea până la jumătatea secolului XIX-lea rezonează cel mai bine cu sufletul meu. Aproape la fel de mult îmi plac și cărțile fantasy. Romanul de dragoste ocupă un loc special în inima mea, indiferent de epoca în care se desfășoară povestea.

Diana, Revista Timpul DE: Există un gen de carte pe care nu crezi că ai putea să-l citești sau poate crezi că nu te-ar prinde?

Raluca Butnariu: Genul horror! Am o imaginație foarte vie și decorurile prind viață cu ușurință în mintea mea. Atunci când citesc, creierul meu nu înregistrează fraze, ci emoții, culoare, textură, mirosuri. Cartea se transformă într-un soi de film, care se proiectează în spatele ochilor. O carte bună trebuie să îmi dea o stare de bine, să mă facă să adorm zâmbind și să visez frumos. Am încercat în vreo două rânduri să citesc cărți ale acestui gen și am adormit târziu, cu dinții încleștați și sufletul tresărind la cel mai mic zgomot al casei. Țin la dinții mei, așa că am tras linie. Horror- definitiv nu!

Diana, Revista Timpul DE: Te-ai gândit sau ai avut vreodată vreo mică inspirație sau idee pentru a scrie un alt gen de carte decât cel al romanului de epocă sau fantasy, deja abordate?

Raluca Butnariu: Desigur că m-am gândit! Îmi doresc să scriu o poveste care se petrece în zilele noastre și un roman care nu cred că ar putea fi încadrat în niciun gen literar (cel mult ar putea fi socotit un pamflet la adresa absurdului uman) și pe care deja l-am intitulat Jurnalul unui an bisect. Vedem ce și cum!

Diana, Revista Timpul DE: Ce-ți place să faci în timpul liber?

Raluca Butnariu: Îmi place să citesc, să vizionez filme de epocă și documentare, să joc jocuri de societate, să ascult muzică, să mă plimb prin pădure sau pe malul apei și să-mi las gândurile să zburde.

Diana, Revista Timpul DE: Ce preferi: ceai sau cafea?

Raluca Butnariu: Cafea întotdeauna și la orice oră. Este carburantul care-mi face motorul să funcționeze. Înainte de prima doză a unei zile, am probleme serioase cu orientarea spațială și am tendința să mârâi pe oricine ține morțiș să dialogheze cu mine. De regulă am nevoie de două căni pentru a-mi intra în ritm. Dincolo de toate, ador gustul de cafea proaspăt râșnită și fiartă! Dumnezeu o [sic!] fost cu adevărat inspirat și generos când a creat arborele cu pricina. În mod sigur s-a gândit la mine!

Diana, Revista Timpul DE: Care moment al zilei este preferatul tău și de ce?

Raluca Butnariu: Seara, după apus. E momentul acela în care tăcerea capătă blândețe. Este și partea din zi în care imaginația mea o ia din loc. N-aș ști să spun de ce, dar așa se întâmplă. Cel mai mare randament în scris îl am între ora șapte seara și două dimineața.

Diana, Revista Timpul DE: Care este ultima carte pe care ai citit-o?

Raluca Butnariu: Pământ american, de Jeanine Cummins. Este o poveste cutremurătoare despre migranții mexicani, care doresc să ajungă dincolo de graniță și să-și construiască o viață nouă într-un loc sigur, lipsit de violență, sărăcie și abuzuri de orice fel. O recomand cu căldură!

Diana, Revista Timpul DE: Ți-ai fi dorit să te naști cu un alt talent decât cel al scrisului?

Raluca Butnariu: Mi-aș fi dorit să fi fost dăruită cu o voce de soprană, ca să pot cânta rock medieval. Sunt îndrăgostită de genul acesta de muzică. O ascult chiar și atunci când lucrez la un roman historical. Da, mi-ar fi plăcut teribil să cânt! Uneori chiar o fac, dar numai atunci când sunt singură și nu există câini pe o rază de doi kilometri de jur împrejur.

Diana, Revista Timpul DE: Ca multe dintre noi, ai avut o viață cu suișuri și coborâșuri, și cu siguranță ai adunat în anii tăi multe experiențe. Care este lecția cea mai de preț pe care ți-a oferit-o viața?

Raluca Butnariu: Cea mai importantă lecție a vieții a fost îngăduința. Până în urmă cu câțiva ani aveam tendința naturală și absolut generoasă să investesc oamenii din jurul meu cu calități inexistente. Acum am învățat să-mi accept semenii așa cum sunt, să le iubesc părțile bune și să încerc să tolerez (dacă pot) părțile mai puțin însorite ale caracterului. Funcționează! 

Diana, Revista Timpul DE: Numește trei calități și tot atâtea defecte, care te caracterizează cel mai bine.

Raluca Butnariu: Empatia, spontaneitatea și umorul. Comunic foarte ușor cu oamenii, chiar de la prima întâlnire, izbutesc aproape zilnic să-i iau prin surprindere pe cei din jurul meu prin ceea ce spun sau fac și îmi place să produc haz în cantități mari.

Naivitatea, încăpățânarea și… lipsa totală de concentrare atunci când sunt nevoită să calc rufe.

Diana, Revista Timpul DE: Ce calitate prețuiești cel mai mult la oameni? Care defect ți se pare intolerabil?

Raluca Butnariu: Apreciez onestitatea și detest minciuna la modul absolut.

Diana, Revista Timpul DE: Ai vreun motto după care-ți ghidezi viața?

Raluca Butnariu: Două chiar! Trăiește cât mai fericită, rănind cât mai puțini oameni în jurul tău. Nu speranța este cea care moare ultima, ci umorul!

Diana, Revista Timpul DE: Mulțumesc din suflet, draga mea, pentru răspunsurile delicioase pe care mi le-ai oferit. Cu siguranță, fanii tăi vor aprecia nespus fiecare cuvințel din partea ta.

 

*Sursa fotografiilor: arhiva personală a Ralucăi Butnariu, cu acordul și permisiunea ei.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 1. Minunată scriitoare, o ador și îi doresc tot binele din lume! Felicitări pentru minunatul interviu!