Kartoffelsuppe mit Würstchen – Supă (cremă) de cartofi cu crenvurști

Karttoffelsuppe mit Würstchen, în unele regiuni cunoscută și sub denumirea de Kartoffeleintopf mit Würstchen este ceea ce în limba română am traduce prin tocană de cartofi. Germanii servesc acest fel de mâncare în special în sezonul rece. Întrucât temperaturile vor scădea considerabil în următoarea perioadă, atât în Germania cât și în România, iar organismul are nevoie de un aport caloric mai mare, aș dori să încercăm să gătim împreună această delicioasă și extrem de simplă rețetă.

Supa cremă de cartofi este populară în întreaga Germanie și chiar în Austria, deși există diferite variații regionale. Vă voi reda aici rețeta, cât și unele completări din alte zone. Spre exemplu, cel mai diferit mod de preparare se află în Mecklenburg (Nord, Nord-Estul Germaniei) unde această supă se servește cu bucăți de prune, care se taie și se pun în supă împreună cu verdeața chiar la sfârșit, pentru a-i oferi un gust ușor acrișor. În Baden (Sud, Sud-Vestul Germaniei) această supă se servește cu prune și o bucată de prăjitură alături, combinația de acru și dulce fiind populară în aceste zone. În alte regiuni, se înlocuiește crenvurștii cu jumări sau diferite sortimente de slănină prăjită.

Un ingredient comun, regăsit în majoritatea zonelor și care dă savoare mâncării, este maghiranul. Am observat că germanii consumă foarte mult această mirodenie. Unii bucătari subliniază faptul că nu trebuie să facem economie la măghiran și să adăugăm din belșug în acest preparat. Eu am fost puțin sceptică, am adăugat doar puțin și am fost foarte mulțumită de rezultat. Așa că vă sfătuiesc să puneți după gust, câte puțin, până ajungeți la savoarea preferată.

Ingredientele pentru 4 porții:

  • 5 – 6 cartofi mai mari – Kartoffel(n)
  • 2 morcovi – Karotte
  • 2 cepe – Zwiebel(n)
  • 1 litru supă de legume – 1Liter Gemüsebrühe
  • 2 foi de dafin – Lorbeerblätter
  • pătrunjel – Petersilie
  • piper/sare după gust – Pfeffer/Salz
  • 4 crenvurști – 4 Würstchen
  • 4 felii pâine albă – Weißbrot
  • un praf de maghiran – Majoran
  • un praf de nucșoară – Muskat

Primul pas: Întâi curățați și spălați cartofii, morcovii și ceapa, apoi tăiați cubulețe morcovii și cartofii, iar ceapa o tăiați mărunt. Puneți apoi toate la fiert cu sare, piper și foile de dafin.

Pasul doi: Stoarceți legumele fierte, scoateți foile de dafin, adăugați supa de legume și mixați totul până ajunge la o textură fină. Dacă iese prea groasă supa, recomand să mai adăugați supă sau chiar lapte fiert până ajungeți la consistența dorită. Eu am adăugat puțin lapte și gustul a fost divin!

Pasul trei: Condimentați supa cu maghiran, nucușoară și adăugați sare dacă considerați că mai trebuie.

Pasul patru: Crenvurștii se taie felii și, conform rețetei, îi adăugați pur și simplu peste supă. Personal, am considerat că ar fi mai gustoși dacă îi prăjesc întâi. Voi puteți face cum vă place, fie îi puteți lăsa ca atare, îi puteți prăji sau chiar fierbe în prealabil.

Pasul cinci: Feliile de pâine se taie cubulețe și se usucă în tigaie sau la cuptor, formând astfel crutoane. Eu am presărat și puțin boia și ulei de măsline peste pâine, înainte să o usuc.

Se servește cu pătrunjel tocat. În unele zone se adaugă deasupra ceapă verde sau arpagic tăiat mărunt. Eu am preferat mărarul.

Sper să vă placă această rețetă. Eu am încercat-o și vă pot spune că este cu adevărat delicioasă. Simplă, rapidă, potrivită la orice oră, în orice zi!

Poftă bună!

*Sursa fotografiilor – arhiva proprie

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *