Kohlroulade – Ruladă de varză

Unul din primele lucruri cu care am intrat în contact imediat ce am venit în Germania, a fost alimentația și cultura culinară. Din proprie experiență, vă pot spune că aceasta nu diferă foarte mult de stilul românesc, dar se poate diferenția prin anumite combinații și stiluri specifice. Bucătăria, prin complexitatea și diversitatea ei, este parte integrată a culturii germane, adânc sedimentată în mai toate palierele culturale, motiv pentru care, Revista Timpul Germania a decis să vă prezinte periodic câte o rețetă specifică acestei culturi.

Așadar, începem o categorie nouă, categorie ce sper că va umple bucătăriile voastre cu aromele culinare germane. Pentru o mai clară înțelegere, ingredientele le vom specifica atât în limba română, cât și în limba germană.

Astăzi pregătim împreună, Kohlroulade (sau Krautwickel), ceea ce s-ar traduce prin componentele Kohl: varză și Roulade: ruladă sau rulou, mai precis: ruladă de varză. Rețeta poate fi întâlnită în diferite variante pe întregul teritoriu al Germaniei, precum și în alte țări din Europa Centrală și de Est. O rețetă culinară veche din perioada Bizanțului, pe care o veți putea gusta cu varză albă, varză roșie, murată sau dulce, și chiar cu varză furajeră (Grünkohl). Pentru că poftele și stomacul încep să își facă simțite nevoile, ar trebui să ne apucăm de treabă.

Ingrediente (pentru 2 persoane):

  • 300 gr carne de vită măcinată – (Rinderhack)
  • 4 frunze de varză albă – (Weißkohl)
  • 1/2 ceapă – (Zwiebel)
  • 1 ou – (Ei)
  • 1 linguriță chimen ( Kümmel)
  • 1 linguriță maghiran (Majoran)
  • 1 lingură unt clarificat (Butterschmalz)
  • 1/2 pâiniță uscată (trockenes Brötchen) – recomand o lingură de pesmet
  • un vârf de linguriță de nucșoară (Prise Muskat)
  • sare, piper după gust (Salz, Pfeffer)

Pasul 1: scoateți cele 4 frunze de pe varză, atent, astfel încât să nu le rupeți. Le puneți într-o oală mare cu apă și sare, unde le lăsați la foc mic până se înmoaie varza.

Pasul 2: Separat, amestecați carnea tocată, ceapa tăiată mărunt, pâinea uscată înmuiată în apă caldă sau lapte (după preferințe), mirodeniile și sarea, piperul după gust.

Pasul 3: Scoateți frunzele de varză pe un tocător sau pe blatul de lucru, tăiați cotorul frunzei, de-a lungul ei, transversal, atent să nu o găuriți. Împărțiți compoziția de carne în două, luați câte o parte și o așezați pe frunza de varză, rulați ca la sarmale și prindeți îmbinarea cu o scobitoare. Unele gospodine din Germania leagă frunzele cu ață pentru a nu se desface.

Pasul 4: Ruladele astfel formate se pun într-o tigaie cu ulei încins, întâi pe partea îmbinării, se prăjesc puțin, până devin aurii, apoi se întorc pe partea cealaltă. Când s-au prăjit pe toate părțile, le scoateți pe o farfurie, la răcit.

Pasul 4: Celelalte două frunze de varză se taie în bucăți și se prăjesc în tigaia unde ați prăjit și ruladele, presărând deasupra un praf de sare și puțin piper.

Pasul 5: Mutați varza călită într-o oală mai mare, adăugați două căni din apa unde ați fiert frunzele de varză (personal aș recomanda 2 căni de supă de legume sau chiar de carne). Lăsați la fiert circa 40-45 de minute, acoperite cu un capac.

Pasul 6: Când ruladele sunt fierte, le așezați pe un platou. Puteți adăuga peste restul de varză și sos rămas în oală, o lingură de amidon de porumb sau chiar făină de grâu, dizolvată în apă călduță. Amestecați continuu până se îngroașă, și compoziția va rezulta într-un sos delicios ce va asezona rulourile de varză.

Rulourile de varză se pot servi atât la prânz, cât și la cină, cu garnitură de cartofi sau orez. Recomand un pahar de vin roșu, demi-sec.

Poftă bună!

*sursa fotografiei reprezentative Daniel Baezol din Pixabay

*sursa fotografie 2 – arhiva proprie

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *