Lebensveränderndes Brot – Pâinea care schimbă viața

„Pâinea albă și neagră este de fapt schiboletul, strigătul de câmp dintre germani și francezi”

(„Weiß und schwarz Brot ist eigentlich das Schibolet, das Feldgeschrei zwischen Deutschen und Franzosen”)

spunea Goethe la 24 septembrie 1792, în timpul „Campagne din Franța”

Biodiversitatea pâinilor în Germania este de neegalat în întreaga lume. În prezent, există peste 3200 de specialități diferite de pâine în Registrul german al pâinii. Numai în retrospectiva istorică pot fi urmărite un număr impresionant de linii diferite de tradiție, care ar fi putut duce la particularitatea „pâinii germane” și la diversitatea acesteia.

Istoria pâinii a început acum 11.000 de ani, pe când strămoșii noștri au început să crească cereale. Fermierii au plantat pentru prima data grâul pe Einkorn și Emmer și obișnuiau să mănânce boabele crude. La un moment dat, le-a venit ideea să zdrobească boabele și să le înmoaie, și au observat că acestea sunt mult mai hrănitoare în această formă.

Odată, au lăsat terciul pe o piatră fierbinte, iar acesta s-a uscat, devenind o turtă plată, dar hrănitoare. Au observat că este practic să facă astfel de turte pentru a le servi la drum. Apoi, vechii egipteni, au învățat să facă cuptoare și să coacă așa zisele turte plate. Au învățat să frământe aluatul, să lase la dospit și să se folosească de fermenți naturali pentru a crește pâinea și a o face pufoasă și ușor de tăiat.

La sfârșitul Evului Mediu, Germania deja își formase propriile obiceiuri și propriile rețete de pâine. Diferite orașe își construiau brutării și adaptau rețetele la produsele locale, inventând alte și alte rețete.

Am ales și eu o rețetă dintre miile care sunt disponibile în acest moment. O pâine specială, cu un nume special, plin de ingrediente sănătoase.

Lebensveränderndes Brot – Pâinea care schimbă viața

Ingrediente

  • 140 g Sonnenblumenkerne – 140 g de semințe de floarea soarelui
  • 85 g geschrotete Leinsamen – 85 g semințe de in mărunțite
  • 140 g Mandeln – 140 g migdale
  • 150 g Haferflocken – 150 g fulgi de ovăz
  • 2 EL Chiasamen – 2 linguri semințe de chia
  • 4 EL Flohsamenschalen – 4 linguri coajă de semințe de pătlăgină
  • 1 TL Salz – o linguriță de sare
  • 3 EL Öl – 3 linguri ulei

Pregătire

Pasul 1: Se amestecă toate semințele și sarea într-un castron mare.

Pasul 2: Se amestecă uleiul și 350 ml de apă și se adaugă la ingredientele uscate. Se amestecă totul până se omogenizează și se răstoarnă toată compoziția într-o formă în care ați așezat o foaie de copt. Lăsați să se odihnească timp de cel puțin 2 ore, indicat este să se lase chiar peste noapte.

Pasul 3: Coaceți pâinea într-un cuptor preîncălzit, la 175 de grade Celsius, timp de aproximativ 20 de minute. Apoi scoateți pâinea din formă, cu ajutorul hârtiei de copt, și coaceți pâinea încă 50 de minute direct pe hârtie, la aceeași temperatură. Scoateți apoi, și lăsați să se răcească.

Va ieși o pâine foarte densă, plină de semințe, sățioasă și foarte sănătoasă.

Este potrivită în diete și nu numai. Merge servită la micul dejun alături de ceai, cafea sau lapte, combinată cu diverse produse specifice micului dejun. Se poate servi chiar și așa, ca atare.

Poftă bună, la Pâinea care schimbă viața!

FODMAP-Diaet-Brot-mit-Scheibe.jpg (800×600) (fodmap-rezepte.de)

*sursa fotografiei reprezentative marco aurelio pe Pixabay

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *