Maultasche – găluște umplute

Maultasche este un preparat tradițional german. Originea acestui cuvânt datează încă din secolul XVI-lea și descrie mici punguțe de aluat, cu diferite umpluturi. În general, umplutura constă într-o tocătură de carne cu ceapă și verdeață, la fel precum și alte variante vegetariene, cu diferite sortimente de brânză și spanac. Variațiunea vegetariană a reței provine din bucătăria șvabă (regiune muntoasă, prealpină, din Germania de Sud) și se traduce prin „broaște de copac”. Maultaschene-le șvabe au fost protejate de UE și se încadrează în categoria produselor geografice protejate.

În secolul al XVIII-lea și al XIX-lea, aceste punguțe umplute au fost denumite „palme”, iar în cărțile de bucate din secolul al XVIII, din Berlin, Leipzig și Darmstadt, acest produs a fost catalogat drept produs de patiserie.

Există diferite legende de dată recentă cu privire la originea denumirii Maultasche, dar care nu sunt documentate în lexicoanele șvăbești mai vechi. Este însă o legendă, care a fost foarte populară la sfârșitul secolului al XX-lea, ce mi-a atras atenția în mod deosebit. Conform acesteia, un călugăr inventiv de la Mănăstirea Maulbronn a dorit să ascundă carnea, în timpul Postului Mare. Astfel că a înlocuit umplutura de verdeață și spanac, care se folosea pe atunci (de unde și denumirea eufemistică broaște de copac, ce descria o umplutură de spanac și multă verdeață), cu cea de carne, interzisă în timpul postului.

Povestea nu este reținută în arhivele mănăstirii, însă supraviețuiește în formă legendară în surse comerciale. În familiile șvabilor a devenit o tradiție ca în Joia Mare să se servească Maultaschen împreună cu supa.

În alte istorisiri se afirmă o origine italienească a preparatului, rețeta germană nefiind decât o imitația a cunoscutelor paste italiene, ravioli sau tortellini. Ideea este susținută de existența nenumăratelor sate valdanese în vecinătatea așezării Maulbronn. Cine erau valdeenii? Ei bine, aceștia erau refugiați religioși, protestanți, din nordul Italiei, care sunt recunoscuți ca fiind cei care au introdus în sudul Germaniei diverse practici culinare și agricole, spre ex. dudul, lucerna, cultivarea tutunului și, în 1710, cartoful.

Avem astfel o adevărată istorie în spatele acestui fel delicios de mâncare. Eu am preparat și probat această rețetă, atât ca Maultaschen fierte în supă, cât și ca Maultaschen prăjite, și vă pot spune că ambele combinații sunt absolut delicioase. Mai multe detalii despre istoria și legendele acestui preparat, le găsiți pe Wikipedia. https://de.wikipedia.org/wiki/Maultasche

Maultasche. Ingrediente și mod de preparare.

Ingrediente pentru 4 persoane:

ALUATUL PENTRU PASTE

 • 250 gr făină (Mehl)
 • 2 ouă (Eier)
 • o lingură de ulei de măsline (Olivenöl)
 • un praf de sare (Salz)

UMPLUTURA

 • 300 gr carne tocată de porc (Schweinehack)
 • 300 gr carne tocată de vită (Rinderhack)
 • 150 gr cuburi de bacon (Speckwürfel)
 • 1 ceapă (Zwiebel)
 • 150 gr spanac congelat (Spinat – tiefgefroren)
 • 2 linguri pătrunjel tocat (Petersilie – gehackt)
 • 3 linguri de pesmet sau 3 felii de pâine înmuiate (Paniermehl)
 • 1 ou (Ei) – eu am pus 2 ouă
 • sare, piper, nucșoară măcinată după gust (Salz, Pfeffer, Muskatnuss gerieben)

MOD DE PREPARARE

Pasul 1: Întâi frământăm aluatul din ingredientele menționate la prima categorie. Va rezulta un aluat de paste potrivit (nu foarte dur, dar nici foarte moale) pe care îl vom lăsa să se odihnească învelit în folie alimentară.

Pasul 2: Prăjiți ceapa tăiată mărunt, împreună cu cubulețele de bacon. Adăugați pătrunjelul tocat și puneți compoziția deoparte, pentru a se răci.

Pasul 3: Decongelați, stoarceți apoi tocați spanacul. Adăugați pesmetul. Puneți apoi carnea tocată, de vită și de porc. Amestecul de ceapă cu bacon, oul și condimentele (după gust) îl amestecați complet, până se omogenizează.

Dacă compoziția este prea umedă, mai adăugați o lingură de pesmet. Dacă compoziția este însă prea tare, adăugați încă un ou.

Pasul 4: Dacă aveți un aparat de paste, selectați programul 6 pentru întinderea aluatului. Dacă nu dispuneți de un astfel de aparat, întindeți cu ajutorul unui sucitor foi cât mai subțiri.

Tăiați foile în fâșii, asemeni unor panglici mai late (vezi foto) și adăugați o fâșie de compoziție pe toată lungimea panglicii de aluat. Ungeți marginile cu puțin ou, ajutându-vă de o pensulă, apoi împăturiți marginile, una peste cealaltă. Rezultatul ar trebui să descrie o fâșie umplută. Cu ajutorul unei linguri de lemn apăsați de-a latul fâșiei, în segmente de aproximativ 8 cm lățime, apoi tăiați și presați cu degetele fiecare capăt, astfel încât să fie bine lipite.

Pasul 5: Fierbeți găluștele, pentru aprox. 10 minute, în apă cu sare, la care adăugați și o lingură de ulei. Când acestea sunt fierte, le scoateți pe un platou.

Pasul 5: Găluștele se pot servi ca atare, cu puțină verdeață deasupra, sau într-o supă de legume. De asemenea le puteți prăji în ulei.

Eu am împărțit găluștele în două. Am preparat o supă din legume și jumătate din găluște le-am adăugat în supă, servind-o ca fel principal la cină, iar cantitatea de găluște rămasă am prăjit-o în ulei. Le-am servit cu o salată de cartofi și un pahar de bere alături. Dacă doriți ca preparatul prăjit să fie mai crocant, le puteți prăji fără a le fierbe în prealabil.

Vă urez „Poftă Bună!”.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *