O canoe veche de mai bine de 4.500 de ani este recuperată din lacul Konstanz

În timpul unei plimbări cu o placă de tipul Stand Up Paddle, un bărbat a descoperit în apele lacului Konstanz o relicvă care a stârnit interesul arheologilor și oamenilor de știință. Vreme de doi ani și jumătate cercetătorii specializați au încercat să dateze și să scoată la lumină extraordinara descoperire.

Catalogarea vasului canoe drept cea mai veche ambarcațiune descoperită vreodată nu este pentru moment certificată, însă toate indiciile conduc înspre această încadrare. Vasul măsoară 8,56 metri lungime și 81 centimetri lățime, fiind sculptat în trunchiul unui tei. Primele indicii arheologice arată că acesta ar data încă din secolele XXIV -XXIII î.Hr. Descoperiri ale altor obiecte sau așezări de la sfârșitul Epocii de piatră –începutul Epocii de Bronz, nu s-au mai făcut în zona lacului Konstanz, cunoscut de altfel pentru importanța sa arheologică, fapt care sporește interesul și valoarea pentru acest obiect. Inclus imediat în rândul patrimoniului regional, relicva este studiată și mânuită cu mare precauție:

Lemnul este foarte fragil și moale. Scafandrii arheologi și restauratorii lucrează cot la cot pentru ca acest vas vechi de mii de ani să fie scos la lumină.

Wolfgang Reimer
Sursă: https://www.augsburger-allgemeine.de/bayern/Bodensee-Archaeologen-bergen-Schiff-aus-dem-Mittelalter-id6804691.html

Arheologul Goldhammer, responsabil cu cercetarea anticii canoe, subliniază importanța acestui timp de descoperire și justifică uzanța sa:

,,O canoe sculptată în trunchiul de tei putea parcurge cu ușurință distanțe mari. Pe atunci erau mai multe păduri și terenuri mlăștinoase, iar drumurile erau mai puține, drept pentru care transportul pe apă era mai facil”.

Ministerul Economiei din Baden-Württemberg se arată totuși intrigat de poziționarea ambarcațiunii preistorice în apele lacului Konstanz. Goldhammer și colegul său, H. Schwarzberg, speră ca descoperirea să nu fie singulară și să aducă la lumină și alte relicve preistorice.   

Sursă imagine reprezentativă: Florian Huber/Wirtschaftsministerium/dpa – https://www.geo.de/wissen/aeltestes-boot-am-bodensee-wird-geborgen-30459812.html

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *