Probleme de dependență – Gânduri răzlețe

Treci prin perioade ale vieții care lasă amprenta lor personalizată în suflet. Faptul că provii dintr-o familie care s-a confruntat și se confruntă în continuare cu probleme de alcoolism, te face să te gândești dacă nu cumva următoarea vei fi tu. De fiecare dată când bei un pahar de alcool, indiferent despre ce tip de alcool este vorba, apare automat întrebarea: ,,oare odată cu acest pahar se va declanșa problema familiei la nivel personal? Sunt eu următoarea?”

Să presupunem că perioada prin care trecem nu este una dintre cele mai ușoare pe care le-am trăit până în prezent. În ultima perioada au avut loc multe schimbări în ceea ce considerăm rutina cotidiană. Trebuie să adoptăm un comportament diferit de cel de zi cu zi, ni s-a limitat libertatea, ni s-au impus norme cu care mulți poate că nu suntem de acord dar pe care trebuie să le acceptăm. Fricile noastre cele mai adânci au ieșit la suprafață. A mea este teama de a nu deveni o alcoolică. Un pahar de alcool este binevenit din când în când, fără a exagera. Dar când începi să cauți compania alcoolului la ore nepotrivite, începi să îți pui o mulțime de întrebări: „Oare momentul de care mă tem cel mai mult a venit? Oare voi deveni o alcoolică? Oare voi permite să mă distrug singură?” Sunt întrebări la care nu am răspuns încă. De aceea las paharul unde e, fără să mă ating de el.

Știu ce înseamnă alcoolici în familie. Ultimul pahar nu este niciodată ultimul. ,,Întârzii un pic” înseamnă de fapt o tură pe la bar, unde un pahar îl atrage pe următorul și totul continuă într-un lanț vicios. Acasă, partenerul de viață te așteaptă cu teamă, neștiind ce urmează. Oare vei fi binedispus sau vei fi violent? Scuza e întotdeauna: ,,vorbește alcoolul, e vina alcoolului, eu nu sunt așa!”. Alcoolul nu se toarnă însă singur pe gât. Alcoolul nu se roagă de tine ,,hai, lasă ultimul pahar, e timpul să mergi acasă, ai băut destul!”. Întotdeauna alegerea îți aparține, iar când deja dependența a ajuns la un punct critic, deciziile nu îți mai aparțin. Corpul tău alege acea stare de euforie provocată de alcool. Da, e plăcut după ce bei un pahar, simți acea senzație de relaxare, începi să te detașezi treptat de probleme cotidiene, însă când nu ești dispus să accepți că totuși efectul e doar momentan și de scurtă durată, începi să cauți din ce în ce mai mult alcoolul. Îți dorești acea stare de euforie în care totul ia o nouă formă, în care te simți puternic, în care ignori teama din ochii celor dragi care se roagă să te pui direct în pat după ce mănânci, cu speranța că poate în seara asta nu îi vei lovi. Copiii deja dorm, sau așa crezi tu. Nu știi că sunt treji și ascultă, le e teamă și lor, deși nu înțeleg comportamentul tău. Se întreabă de ce? De ce mami plânge când vine tati, și de ce alteori e fericită? De ce uneori tati e așa de rău cu mine?

Sunt întrebări la care vei primi răspuns cu timpul și asta îți va influența viața într-un fel sau altul. Într-o zi te vei gândi și tu dacă vrei ca al tău copil să se întrebe aceleași lucruri…

*sursa fotografiei reprezentative – Sasin Tipchai din Pixabay

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *