Program online de filme românești pe platforma Tiff. 20 ianuarie: Constantin Brâncuși.

Ziua Culturii naționale este celebrată prin difuzarea a 16 filme românești pe platforma de streaming Tiff Unlimited. Astăzi, 20 ianuarie 2021, este ziua dedicată lui Constantin Brâncuși, românul care a plecat pe jos din România, către Paris.

Documentarul de artă regizat de Cornel Mihalache în 1996 urmărește firul cronologic al celor mai importante momente din viața artistului. Filmul se bazează, așa cum însuși regizorul afirmă, pe un text real documentar. Deși afirmațiile nu au fost testate științific, ele au rămas în notițe ale prietenilor sau în cele ale custozilor testamentari. Toate fotografiile folosite în film aparțin sculptorului, precum și locurile prezentate sunt cele prin care Brâncuși a trecut.

Un film despre un Brâncuși care, din sărăcie, a spălat vase în restaurantele pariziene, care, din pricina foamei, a mâncat de pâinea sfințită destinată slujbei, care a vrut să transpună antichitatea în modernitate, care a fost prietenul lui Matisse, al lui Erik Satie și al lui Modigliani, care a dus arta sculpturală pe noi culmi.

Documentarul este disponibil pentru 24 de ore pe platforma de streaming Tiff http://unlimited.tiff.ro, începând cu ora 20:00 (ora României).

Sursa foto: https://www.nickys-world.com/2018/06/07/nicky-in-paris-visiting-atelier-brancusi/

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *