Raluca Modreanu – românca din Germania care a scris o carte minunată!

Jurnalul unui doctor german în timpul celui de-al doilea război mondial. Scheletul unei istorii sună mereu ca un clișeu, fie că vorbim despre dragoste, război sau moarte, și mai clișeică este combinația dintre ele. Ceea ce dă farmec și greutate sunt detaliile: descrierea, dialogurile, emoțiile și personajele acestei.

Cartea scrisă de Raluca este o confesiune a 4 actori, care trec prin cea mai nefastă perioadă din istoria omenirii, cel de-al doilea război mondial. 4 Nemți, un doctor aflat în conflict cu propriile dorințe, nepoata acestuia care vrea să îi descopere adevărata istorie, pianista -soția unui general SS și evreul care a pierdut tot din cauză că s-a născut în cea mai antisemită țară.

Cei „4 fantastici” sunt captivi în evenimentele celor 6 ani care le-au schimbat viețile cu deznodăminte neașteptate. 4 puncte de reper, 4 vieți, 4 fire dintr-o țesătură care miroase a deznădejde și frustrare. Unele dialoguri mi-au adus aminte imediat despre cartea lui Yalom, „Plânsul lui Nietzsche”, la fel de profunde și reflective, pline de explicații cu referire la orânduirile acelei perioade, legile Fuhrerului, despre granița palidă dintre bine și rău și cât de relative sunt sensurile cuvintelor „corect” sau „adevăr”. Diferențele dintre captivitate și libertate, secrete și șantaj, cum li se schimbă importanța în ochii autorităților.

Vorbeam astăzi cu o prietenă despre cartea Ralucăi și fără să-mi dau seama am comparat autorul cu un diamant neprelucrat, spun așa pentru că acest Jurnal nu este limita ei, dialogurile cărții m-au convins despre asta. Pun încă un nume în rândul contemporanilor de care sunt încântată!

📃 we are nothing but social animals.

📃 and this is exactly what propaganda does – convince a critical mass about something. The chain reaction leads to what we call ‘common sense’ which we all praise, though common sense has nothing to do with reason or logic but with what the majority thinks, and since the majority have been neither reasonable, or logical, we come to this!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *