Schimbări de ultimă oră în strategia de vaccinare a Germaniei

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Astăzi, cancelarul Germaniei Angela Merkel s-a întrunit cu premierii landurilor pentru un nou summit dedicat în exclusivitate vaccinării împotriva virusului COVID-19. În conferința de presă acordată în continuarea acestui summit, Merkel a sintetizat, împreună cu ministrul landului Bavaria, Markus Söder și primarul guvernator al Berlinului, Michael Müller, ideile principale ale ședinței.

Decizia principală, luată în ciuda unor divergențe între participanții la întrunire, a fost desființarea criteriilor de prioritizare pentru vaccin, cel mai târziu în luna iunie.

Un alt punct esențial luat în discuție a fost acordarea de libertăți în viitorul apropiat persoanelor vindecate sau vaccinate împotriva virusului. Aceasta ar însemna, conform cancelarului Merkel, că în viitor această categorie de persoane nu va mai trebui să prezinte un test negativ pentru a intra în magazine sau în frizerii. Înainte ca aceste modificări legislative, deja stabilite, să intre în vigoare, în conformitate cu prevederile legii referitoare la protecţia împotriva infecţiilor, va fi necesar ca ele să fie aprobate și de către Consiliul Federal (Bundestag) și de către Parlamentul german (Bundesrat).

Dacă în summiturile anterioare predominase o atmosferă tensionată, lipsită de mari perspective, astăzi cancelarul Merkel și guvernatorul bavarez păreau că văd o luminiță la capătul tunelului. Este un lucru știut că la momentul actual, un mic procent al populației este vaccinat integral. Viteza de vaccinare se preconizează că va crește simțitor, ceea ce îndeamnă la optimism.

Merkel nu a omis totuși să precizeze că lucrurile nu vor evolua decât treptat. Situația nu se va îmbunătăți peste noapte și la momentul actual se discută doar despre o trecere la o etapă intermediară. Chiar și când 50 la sută din populație va fi vaccinată, încă va persista ,,un risc considerabil pentru sistemul nostru de sănătate”.

Conform Ministerului Federal al Sănătății, până la data de 25 aprilie erau vaccinați integral aproximativ 6 milioane de persoane de pe teritoriul Germaniei și în jur de 19,5 milioane de persoane obținuseră cel puțin o doză de vaccin. Numărul persoanelor vindecate de virus se estimează conform Institutului Robert Koch a se situa în jurul cifrei de 2,9 milioane.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *