Schwarzwälder Kirsch – Prăjitura Pădurea Neagră cu cireșe

Schwarzwälder Kirsch este poate unul dintre cel mai cunoscute deserturi din Germania. Combinația de smântână dulce, cireșe și alcool oferă un gust rafinat ușor de iubit de către toți gurmanzii. În unele zone, unele ingrediente sunt înlocuite cu produse locale specifice, putând fi făcut chiar și fără alcool.

Acest desert își are originea încă din secolul al IX-lea, însă nu se cunosc date exacte care să identifice autorul acestei combinații delicioase. Patisierul Josef Keller (1887-1981) a susținut că a inventat tortul în 1915, în cafeneaua pe atunci – Agner din Bad Godesberg (astăzi Bonn-Bad Godesberg). Această informație nu s-a putut dovedi însă. În același timp, patisierul Erwin Hildenbrand, din Tübingen, susține că el a fost cel care a inventat prăjitura cu cireșe din Pădurea Neagră, în primăvara anului 1930 în Café Walz. Ulterior, s-a dovedit că a lucrat în Pădurea Neagră (Furtwangen și Freudenstadt) în anii 1920. Există, de asemenea, o fotografie din 1936 care descrie cum cofetarul face un tort de cireșe Pădurea Neagră.

Nu există surse care să întărească afirmațiile vreunuia dintre acești doi patisieri, drept pentru care, inventatorul acestei prăjituri rămâne învăluit în supoziții. În același timp, unele voci susțin că rețeta pentru Schwarzwälder Kirsch a fost împrumutată din Elveția, doar că aici procedeul implică folosirea unui amestec de biscuiți, practică care îndepărtează cele rețeta germană de cea elvețiană.

În 1934, tortul de cireșe din Pădurea Neagră a fost menționat pentru prima dată în 250 Konditorei – Spezialitäten und wie sie entstehen von J.M. Erich Weber, publicat în Dresden, în anul 1934. La acea vreme, desertul devenise deja cunoscut în Berlin, precum și în patiseriile cu renume din orașele germane, austriece și elvețiene. În 1949, a ocupat locul 13 printre cele mai renumite prăjituri din Germania. Popularitatea acestui desert a crescut rapid.

Originea numelui

Numele acestui desert poate fi asociat cu mai mulți factori. Se pare că ar exista trei teorii asupra originii numelui:

 • În primul rând, aspectul ciocolatei negre, atunci când este rasă, poate fi asociat cu o pădure întunecată, neagră.
 • În al doilea rând, apa de cireșe ar fi putut să fi sursa inspirației numelui, deoarece este produs în principal în zona Pădurii Negre.
 • În al treilea rând, există un posibil predecesor numit Black Forest Cake, despre care, nu se crede că ar avea legătură cu zona Pădurii Negre, dar ale cărui componente ar fi asemănătoare cu Schwarzwälder Kirsch.

Cunoscutul costum tradițional pentru femei din Pădurea Neagră a fost și el asociat cu faimosul desert. Rochiile femeilor este neagră, precum ciocolata amară, bluza albă, precum crema de smântână, la care se adaugă o pălărie cu boruri albe pe care erau dispus bile mari, roșii, ce seamănă foarte bine cu cireșele.

sursa fotografiei: https://schwarzwaldcouture.de/

Acum, că știm atât de multe lucruri interesante despre delicioasa prăjitură, haideți să încercăm și rețeta!

Personal, am întâlnit acest desert în forma unui tort, sau chiar asemeni unei prăjituri cu foi, a brioșelor, a ruladei, servită la pahar, în straturi, sau chiar împrumutându-și aromele înghețatei.

Schwarzwälder Kirsch auf dem Blech – Tort din Pădurea Neagră la tavă

Ingrediente pentru aluat:

 • 6 ouă (Eier)
 • 200 gr zahăr (Zucker)
 • 200 gr făină (Mehl)
 • 50 gr amidon alimentar (Speisestärke)
 • 50 gr cacao pudră (Kakaopulver)
 • 2 lingurițe praf de copt (Backpulver)
 • puțin unt pentru uns forma (Butter)

Ingrediente pentru cremă:

 • 1 pahar cu cireșe din compot, scurse de zeamă (Kirschkompott)
 • 2 linguri amidon alimentar (Speisestärke)
 • 1 litru frișcă lichidă (Sahne, Schlagsahne)
 • 5 plicuri de întăritor de frișcă (Sahnesteif)
 • 1 lingură zahăr (Zucker) – eu am pus 4 linguri, deoarece prefer crema puțin mai dulce
 • 9 linguri de compot de cireșe (Kirschkompott)
 • 2 – 3 linguri de lichior de cireșe (Kirschlikör)
 • 100 gr ciocolată amară, rasă

Pasul 1: Pentru blat puneți într-un vas încăpător cele 6 ouă, împreună cu 6 linguri de apă, adăugați zahărul și mixați la viteza cea mai mare pentru cca. 5 min. Amestecul rezultat va trebui să își dubleze volumul.

Pasul 2: Separat, amestecați făina, amidonul, pudra de cacao și praful de copt, apoi cerneți amestecul de făină în compoziția de ouă, amestecând de jos în sus, până se omogenizează toate ingredientele. Este foarte important să cerneți ingredientele uscate înainte de a le amesteca cu ouăle, deoarece asta va face aluatul mai aerat și nu se vor forma cocoloașe.

Pasul 3: Ungeți o tavă mijlocie sau o formă de tort (cu diametrul de 26 cm) cu puțin unt, apoi răsturnați toată compoziția în formă și dați la cuptorul preîncălzit la 180 gr.Celsius. Dacă aveți cuptor cu ventilație, setați-l la 160 de gr. Timpul de coacere este de aproximativ 20 de minute. Când este gata, scoateți blatul din cuptor și lăsați să se răcească complet.

Pasul 4: Pentru umplutură, scurgeți cireșele din compot. Amidonul se amestecă cu două linguri de compot. Restul sucului din compot îl puneți la fiert, apoi amestecați cu amidonul dizolvat și cu lichiorul de cireșe. Amestecați continuu până se îngroașă puțin, apoi dați deoparte pentru a se răci.

Pasul 5: Puneți 16 cireșe deoparte, pentru decor, iar restul cireșelor amestecați-le în siropul cu amidon.

Tăiați blatul în două. Așezați prima foaie pe un platou, peste care răsturnați amestecul de cireșe cu amidon. Întindeți pe toată suprafața foii de blat, cât mai uniform.

Pasul 6: Mixați frișca lichidă cu zahărul și întăritorul de frișcă, la viteză mare, până ce aceasta se întărește. Opriți într-un poș cu forma dorită pentru ornat cca 4 -5 linguri de frișcă bătută, apoi împărțiți restul de frișcă în două: o treime, respectiv 2 treimi.

Pasul 7: Cele 2 treimi de frișcă se răstoarnă peste blatul cu cireșele în siropul de amidon, și se întinde pe toată suprafața foii de blat, cu ajutorul unei palete sau a unui cuțit cu lama lată. Deasupra așezați cea de-a doua foaie de blat și presați puțin. Răsturnați apoi restul de frișcă peste foaia a doua și întindeți, netezind cât mai drept și fin suprafața tortului.

Pasul 8: Presărați ciocolata rasă, pe toată suprafața tortului. Luați poșul cu frișca rămas deoparte, apoi formați 16 forme mici, repartizate la distanță egală una față de cealaltă. Așezați apoi câte o cireașă pe fiecare moț format cu poșul, apoi dați prăjitura la rece pentru minim 2-3 ore.

Astfel, cu ajutorul câtorva pași extrem de simpli, ați reușit să pregătiți un desert pe cât de arătos, pe atât de gustos!

Poftă bună!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *