Scriitorii lunii septembrie – Lev Tolstoi

Lev Nikolaevici Tolstoi, unul dintre cei mai importanți romancieri ai lumii, de origine rusă, s-a născut în data de 9 septembrie 1828 și a lăsat în urma sa, prin creațiile, filozofia și ideile sale, ceea ce astăzi numim tolstoiansim. Vladimir Nabokov observă că există doar două teme fundamentale ale creației tolstoiene, viața și moartea, acestea fiind interpretate și reinterpretate mereu. Scriitorul rus este, în același timp, un personaj reprezentativ pentru realismul rusesc din perioada cunoscută drept vârsta de aur a literaturii ruse. A rămas în memorie prin intermediul celor două mari romane, „Război și pace”, scris în anul 1860 și „Anna Karenina”, la care a început să scrie în anul 1873.

De la orfan la fermier și de la soldat la scriitor.

Lev Tolstoi a fost nevoit să-și trăiască copilăria în diferite locuri, sub protecția unchilor și a mătușilor, căci părinții săi au decedat timpuriu. Școala, cursurile orientale sau cele de drept din cadrul Universității din Kazan nu i-au deschis apetitul pentru cunoașterea academică, abandonând în final educația formală și devenind fermier în gospodăria familiei sale. Nici în această privință nu reușește să exceleze, așa că, în cele din urmă se înrolează în armată ca iuncăr și luptă în Războiul Crimeii. În timpul petrecut pe front, Tolstoi lucra la prima sa lucrare autobiografică numită „Copilăria”, pe care o publică în anul 1852 în revista Contemporanul și căreia îi va mai adăuga încă două părți care vor forma ulterior  o trilogie autobiografică. Jurnalul personal și notițele avute de-a lungul timpului îl ajută pe scriitor să creeze alte opere de artă literară. Impresii, amintiri și trăiri din perioada trăită pe front le vom descoperi și în romanul, scris în trei părți, „Povestiri din Sevastopol”.

Apreciate de public, ideile sale nu s-au putut identifica cu o anumită școală de gândire, motiv pentru care s-a declarat un anarhist, a părăsit țara, forțat însă să se întoarcă pe meleaguri natale unde se casătorește. După căsătorie, lucrează la primul său mare roman „Război și pace”, care îi va aduce glorie prin descrierile războaielor napoleoniene și construcția realistă a personajelor. Relația cu soția sa o putem lesne întrevedea în devoțiunea cu care acesta îi transcria compozițiile literare.

Publicul larg îl cunoaște pe Lev Tolstoi din „Anna Karenina”, roman publicat în fascicule între anii 1873 și 1877. Ce îl face iubit de public și apreciat de public, este întrepătrunderea temelor sale sociale. Categorisit drept un roman social de moravuri, ,,Anna Karenina” aduce în prim plan lumea nobilă, cu a sa corupție citadină specifică lumii aristocratice, căreia i se opune viața simplă a nobilimii rurale. Realismul vieții rusești are un puternic impact în operă, privirea scriitorului extinzându-se asupra mai multor pături sociale. Destinul vieții personajelor aduce în operă probleme cu caracter individual, de la sensul și scopul vieții, la aspectele morale ale vieții de familie, la relația dintre viață și moarte, iubire și fericire. Cu toate acestea, viețile personajelor se desfășoară pe fonul unor adânci contradicții sociale, care vor ajunge în cele din urmă să le determine destinul. Viziunea autorului despre dragoste și tragedie poate fi cunoscută încă de la începutul romanului, potrivindu-se totodată și ca o concluzie generală a întregii opere:

Toate familiile fericite seamănă între ele, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei.

Ultima parte a vieții scriitorului este dedicată luptei împotriva cruzimii țăranilor și crearea unei Biblii în care nu existau dogme, miracole și minuni. Din cauza ideilor sale care respingeau credința în Sf. Treime, în învierea din morți, acceptarea lui Iisus ca mântuitor și credința în viața de apoi, Tolstoi este excomunicat de Sf. Sinod, motiv pentru care la sfârșitul vieții, în octombrie 1910, are parte de o înmormântare simplă. Tolstoi nu a criticat niciodată credința, ci Biserica Ortodoxă cu ale sale ritualuri și dogme absurde pe care se concentrează atenția, când interesul ar fi trebuit îndreptat spre unicul lucru cu adevărat important, învățătura etică a lui Iisus Hristos.

Operele, dar și ideile lui Tolstoi, se bucură în scurt timp de succes peste granița rusească, fiindu-i recunoscute și apreciate meritele. Influențează scriitori precum Virginia Woolf, R.M. Rilke sau James Joyce. Este situat de M. Proust drept superior lui Balzac și nu sunt puțini care afirmă că Tolstoi reprezintă întreaga Rusie.

*sursa fotografiei  Victoria_Borodinova din Pixabay

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *