Strategia de relaxare: Merkel propune următorii pași de ieșire din lockdown

Conștientă de faptul că răbdarea și înțelegerea cetățenilor este pusă la grea încercare de repetatele prelungiri ale măsurilor stricte anti-Corona, cancelarul german, Angela Merkel, a conturat astăzi, într-o ședință a prezidiului partidului CDU, o primă propunere de strategie de relaxare a restricțiilor.

Merkel sugerează o ieșire din lockdown în mai mulți pași, care să se afle în relație strânsă cu un număr sporit de testări aplicate punctual, pași care vor fi structurați pe trei domenii distincte, numite de cancelar „pachete“. Acestea ar fi:

  • 1. domeniul contactelor interpersonale
  • 2. domeniul școlar
  • 3. domeniul cluburilor sportive, restaurantelor și instituțiilor culturale.

Într-un grup de lucru în care se va reuni cu șeful Cancelariei Federale, Helge Braun, și cu șefii cancelariilor landurilor, Merkel va pregăti conferința cu miniștrii de landuri programată pentru 3 martie. Dată în care va prezenta planul elaborat de deschidere. Conform cancelarului, aceste strategii de relaxare vor trebui coordonate cu o nouă strategie de testare adaptată, lucru care va amâna data de intrare pe piață a testelor ce se pot efectua individual.

Inițial, ministrul federal al sănătății, Jens Spahn, anunțase că, începând cu data de 1 martie, oricine va dori să se testeze va primi o șansă, deocamdată prin metodele convenționale, urmând să li se adauge și testele rapide, realizate acasă, în mod individual, de îndată ce acestea vor fi aprobate pentru comercializare. Luni însă, „cabinetul Corona“ (germ. Corona-Kabinett) a decis o reevaluare a strategiei viitoare de testare, supunând-o discuției în cadrul conferinței de pe 3 martie.

Și în privința vaccinărilor au intervenit, în cursul zilei de astăzi, schimbări de plan: miniștrii landurilor au decis ca educatorii, cadrele didactice și personalul din sistemul educațional să fie preluați în grupa doi de prioritate, în locul grupei trei în care se aflau până acum. Acest lucru implică vaccinarea anticipată a acestei categorii profesionale începând cu luna martie.

În următoarele zile urmează ca toate aceste propuneri să ia contur. Data de 3 martie va fi următorul punct de răscruce care ne va indica drumul de ieșire din lockdown.

Publicat în ActualitateRecomandat0 recomandări

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *