Noi toți avem nevoie de terapie. Unii au nevoie de cea intensivă, alții doar de alcool.„Terapia” de David Lodge

Noi toți avem nevoie de terapie. Unii au nevoie de cea intensivă, alții doar de alcool.

Please meet Tubby, scenaristul unui sitcom popular din UK, căsătorit, cu doi copii, deja mari.

Trecut de ai săi 50 de ani, Tubby este un bărbat nefericit, care însă conștientizează că nu ar avea motive pentru care să fie: casă, masă, lucru bun și plătit conform, soție, sex, pseudo-amantă, 4 terapeuți, mașină, succes. Ce ar putea să îi creeze așa un disconfort, încât să nu se simtă fericit? Colac peste pupăză, îl deranjează blestematul de genunchi.

Well, atunci când nu mai aparții locului sau cuiva, urmează schimbări, situații amuzante în care te spargi de râs, decizii stranii și gânduri buclucașe. Tubby este genul acela de om, care își poate călca pe nervi, dar nu cumva să-i supere pe cei din viața lui. Își duce până la absurd ideea fixă, astfel încât nu spune niciunuia dintre terapeuții săi despre faptul că mai merge la altcineva. Ținea morțiș să le dea de înțeles că fiecare este unic și de neînlocuit:

„Deși îmi lipsește stima de sine, asta nu înseamnă că nu vreau să fiu stimat de alții”.

Tubby este și naratorul acestei cărți și duce un soi de monolog într-un jurnal, recomandat de psihologul său să fie scris. Dacă veți ajunge vreodată să citiți această carte, mai citiți ceva în paralel. Dialogurile puține face lectura încărcată, chiar dacă este amuzantă și plăcută. Pentru a îi rezista în totalitate, este necesar să îi acordați timp și răbdare.

Lodge ne oferă povestea unui om care nu are idee de fericire și cu ce se mănâncă asta. Personajul principal este într-o continuă căutare, de ce nu funcționează butonul „Sunt fericit”?! Cum să iasă, din vârtejul vieții, întreg și nevătămat, fără să supere pe careva și să fie în sfârșit împăcat cu propria conștiință, acceptarea de sine să funcționeze?!

Sfârșitul a fost unul atât de tâmpit, în sensul amuzant al cuvântului, încât aș fi vrut o continuare, dar domnul Lodge nu s-a gândit la cititorii ca mine! Egoistul! Mâna pe carte, spor să aveți!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *