Tocmai te-ai mutat în Germania? Drepturi și îndatoriri. Partea a 2-a.

Atunci când te hotărăști să te muți într-o țară străină este foarte important să te informezi și să descoperi care sunt regulile și obligațiile individuale. Bineînțeles, să cunoști o cultură nouă constituie deopotrivă o experiență fascinantă și educativă, însă acomodarea poate fi îngreunată de multitudinea informațiilor cu privire la sistemul public și privat al țării.

Prin urmare, vom continua seria dedicată integrării în Germania prin prezentarea a câtorva informații cu privire la taxa radio și TV.

Linkul către prima parte a articolului îl aveți adăugat aici: https://revistatimpul.ro/timpul-germania/tocmai-te-ai-mutat-in-germania-drepturi-si-indatoriri-partea-1/.

În acest articol vă voi vorbi despre:

  • Taxa Radio și TV der Rundfunkbeitrag von ARD, ZDF und Deutsch
  • Descărcarea filmelor și a jocurilor
  • Păstrarea și îndosarierea actelor
  • Orele de liniște și importanța lor

8. TAXA RADIO ȘI TV

O altă obligațiune pe care o au toți cetățenii rezidenți în Germania, indiferent de cetățenie, este taxa Radio și TV, der Rundfunkbeitrag von ARD, ZDF und Deutschlandradio. Am întâlnit multe persoane care nu înțeleg de ce trebuie să plătească o astfel de taxă, prin urmare vă voi prezenta succint ce înseamnă taxa radio și TV.

(foto 1)

Taxa este în valoare de 17,5 Euro/lună cu posibilitatea plății lunar, trimestrial sau anual. Oricine se înregistrează ca rezident pe teritoriul Germaniei, indiferent de naționalitate, este obligat să achite această taxă. Excepție fac persoanele care primesc ajutor social.

Taxa se achită per locuință, nicidecum pe numărul de locuitori ai unei locuințe. Spre exemplu, dacă într-un apartament locuiește o familie formată din 4 persoane, atunci această taxă se plătește doar de către un singur membru al familiei. Dacă această familie va lua în gazdă o cincea persoană, imediat ce acea persoană va fi înregistrată la primărie în calitate de rezident, va primi o înștiințare de plată a taxei. Aceasta însă nu va trebui să plătească taxa, deoarece pe această locuință există deja un plătitor. Prin urmare, persoana din gazdă va completa un formular în care specifică numărul de client al persoanei plătitoare pentru respectivul apartament.

De ce plătim taxa der Rundfunkbeitrag von ARD, ZDF und Deutschlandradio?

Radiodifuzorii au mandatul legal de a oferi zilnic, cât mai multor persoane, informații, educație, sfaturi și divertisment prin intermediul programele lor. Pentru a putea îndeplini acest lucru în mod independent, taxa de difuzare asigură finanțarea ARD, ZDF și Deutschlandradio și este asigurată de toate părțile implicate.

Datoria fiecărui cetățean este să se informeze și dreptul lui este să primească facilități pentru a se informa. Prin urmare der Rundfunkbeitrag von ARD, ZDF und Deutschlandradio asigură calitate superioară și surse sigure și valabile pentru informare tuturor cetățenilor.

,,Diversitate și calitate pentru toată lumea – aceasta este sarcina ofertei de primire gratuită a serviciilor publice de difuzare la radio, televiziune și Internet. Taxa de difuzare finanțează programul de difuzare a serviciului public pe baza unui model de solidaritate. Scopul este de a asigura cea mai mare echitate posibilă în finanțare. Solidaritatea înseamnă că toți cetățenii, companiile, instituțiile și organismele binelui comun din Germania aduc o contribuție pentru ca toată lumea să poată beneficia. În acest fel, contribuiți la asigurarea faptului că un program independent, de înaltă calitate și divers este posibil și în viitor.”

Pentru mai multe detalii puteți accesa următorul link: https://www.rundfunkbeitrag.de/

10. DESCĂRCAREA FILMELOR ȘI A JOCURILOR

Un alt aspect important atunci când te afli în Germania, ținând cont de obiceiul românilor de a descărca materiale online de pe site-uri neautorizate, este faptul că această practică este interzisă și amendată frecvent. Statul german interzice descărcarea filmelor, jocurilor și a aplicațiilor fără plată, excepție făcând acordul expres al deținătorului.

Încălcarea acestei reguli este amendată cu sume mari de bani. Pentru descărcarea unui joc amenda poate ajunge și la valoarea de peste 850 Euro, a unui film la peste 1500 Euro și lista poate continua. Neplata acestor amenzi duce la penalizări, la firme de recuperări precum INCASSO, la scăderea procentului de credibilitate din Schufa etc.

11. PĂSTRAREA ACTELOR

Păstrarea și îndosarierea actelor reprezintă un aspect esențial pentru cei care s-au mutat în Germania. Contracte (Vertrags), chitanțe de plăți și facturile aferente (Rechnungs), hârtiile cu desfășurătorul de cont, pe care este indicat să îl scoți regulat de la bancă, respectiv bancomat (Kontoauszug), fluturașii de salariu (Lohnabrehnung) – toate constituie documente pe care ar fi recomandat să le păstrați. Personal, am dosare dedicate fiecărui an de când mă aflu în Germania, în care am anexat dosare colorate, destinate fiecărui domeniu în parte. Organizarea este benefică și ușurează orice demers.

12. ORA DE LINIȘTE

Odihna și combaterea stresului sunt două aspecte esențiale în conduita zilnică a locuitorilor Germaniei. Inclusiv programul din casa ta trebuie adaptat în funcție de ora de liniște. Aceasta se desfășoară de luni până sâmbătă între orele 13:00 și 15:00, iar duminica este considerată zi de odihnă și întreaga zi trebuie respectate regulile orelor de liniște. Ce înseamnă asta?

Pe toată perioada aceasta nu se permit zgomotele care ar putea deranja vecinii. Nu poți da cu aspiratorul, nu ai voie să asculți muzica la un volum prea tare, nu poți face zgomot pe coridoare, copiii nu au voie să facă prea mare gălăgie, astfel încât să perturbe odihna celorlalți etc. În caz contrar, poți primi reclamații, iar reclamațiile repetate pot duce la rezilierea contractului de închiriere. În această situație, depindeți foarte mult de vecinii pe care îi aveți. Pe cât se poate, este indicat să respectăm intimitatea și odihna persoanelor din jurul nostru. Din nefericire, se cunosc și cazuri în care vecinii, extrem de deranjați, au depus numeroase reclamații, au adunat semnături de la ceilalți locatari, obligând familiile care nu respectau orele de liniște în mod frecvent, să se mute în altă parte.

Voi reveni cea de-a treia parte, dedicată a ceea ce se înțelege prin prescurtarea BAMF și despre cum ne poate ajuta această instituție.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *