Umweltpeers – un proiect al mișcării „Schön wie wir – pentru un Neukölln în care merită să trăiești”. Este oare înțeles conceptul de reciclare în România?

Umweltpeers este un proiect al mișcării „Schön wie wir – pentru un Neukölln în care merită să trăiești” și, nu în ultimul rând, un proiect care iubește Pământul. Acesta este realizat de La Red, o asociație non-profit pentru participarea și integrarea imigranților și refugiaților în Berlin.

După cum v-am promis în articolul trecut, astăzi vă vom povesti puțin despre reciclarea din România și cea din Germania, dintr-o perspectivă comparativă, menită să justifice necesitatea unei reciclări eficiente. Ne vom axa în special pe întrebarea: este înțeles corect conceptul de reciclare în România?

Trăim într-o perioadă în care consumul este la cotele cele mai ridicate și, aproape orice activitate pe care o desfășurăm, își lasă amprenta nocivă asupra mediului înconjurător. România produce anual 4,58 milioane de tone de deșeuri municipale nereciclate, mai precis, 12.500 de tone pe zi. Într-un clasament al eficienței ratei de reciclare a deșeurilor în Uniunea Europeană, România se situează pe al doilea loc, de la coadă, ceea ce ar trebui să tragă un semnal de alarmă. Acesta este rezultatul unui monitor social info-grafic, un proiect al Fundației Friedrich Ebert România. Practic doar 11% dintre deșeuri sunt reciclate, în timp ce media europeană este de 47%. Sub 10% din gunoi este prelucrat, iar cea mai mare parte a sa este arsă în fabrici de ciment fără dispozitive de filtrare. Ceea ce s-ar traduce printr-un risc de îmbolnăvire major al populației.

Statistic vorbind, doar 70% din gunoaie ajung în depozitele dedicate deșeurile. Mai grav este că o cantitate mare de gunoi rămâne pe pământ ani de zile.

  • Ce ar putea împiedica autoritățile române să vândă sănătatea oamenilor lor și frumusețea României pentru un profit rapid?

Regulile și amenzile din UE nu sunt suficiente. Acești munți de gunoi există de ani de zile, chiar în fața cetățenilor români. Dar, în loc să protesteze și să facă presiuni asupra autorităților pentru a rezolva problema, majoritatea au preferat să își arunce propriile anvelope uzate în grămada de gunoi și să continue să conducă! România are o capacitate de reciclare a deșeurilor foarte mare, însă nu știe cum să colecteze sau nu vrea să se implice într-o astfel de problemă.

Astfel ajungem la concluzia că România trebuie reeducată.

  • În Germania, reciclarea are un rol foarte important, peste 60% din gunoi fiind prelucrat. Această reciclare protejează mediul înconjurător și reduce costurile în același timp cu eliminarea deșeurilor.

În Berlin, separarea deșeurilor este foarte dificilă pentru mulți, dar există multă informație în această direcție: Homepage – Trenntstadt-Berlin.de, Berliner Stadtreinigung | BSR

  • pubela albastră este atribuită hârtiei si cartonului.
  • pubela galbenă este alocată ambalajului.
  • pubela neagră sau gri este destinată deșeurilor reziduale (mai precis, gunoiul care nu poate fi sortat).
  • pubela maro este pentru adunarea deșeurilor biodegradabile, cum ar fi: florile, resturile de legume, plicurile de ceai, resturile de mâncare etc. Aceste deșeuri sunt transformate în îngrășământ sau biocombustibili.

– Există containere speciale pentru sticlă (material). Aceasta este aruncată fără dop sau capac. Dopurile și capacele sunt aruncate în coșul galben. De asemenea, sticlele sunt sortate după culoare: alb, verde sau maro. Sticlele albe sau transparente sunt aruncate într-un tomberon, cele verzi într-un alt tomberon și cele maro au și tomberonul lor. De obicei, veți găsi tomberoanele acestea etichetate corespunzător, în așa fel încât toată lumea să știe pentru ce este destinat.

– În Germania mai putem găsi și containere destinate special articolelor vestimentare (haine și încălțăminte). Acestea sunt destinate pentru colectarea articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte și sunt donate celor care au nevoie. Prin urmare, aici se pot lăsa doar lucrurile care nu vă mai plac sau nu vi se mai potrivesc, curate și în stare bună. Nicidecum să nu aruncați aici haine rupte, pătate, papuci fără pereche sau lucruri care nu se pot utiliza. Dacă cei care doresc să-și doneze hainele nu pot găsi astfel de tomberoane, pot contacta Crucea Roșie sau alte organizații similare. Hainele și încălțămintea defecte, neutilizabile sau cu pete trebuie aruncate la containerul negru (cel cu gunoi menajer nereciclabil).

– În Berlin există firma BSR (Berliner Stadt Reinigung) care colectează obiecte mari care nu pot fi aruncate în aceste tomberoane, cum sunt spre exemplu canapelele, televizorul, vopseaua etc. În funcție de landul german în care locuiți, puteți să va interesați cu privire la cum și unde pot fi lăsate lucrurile mari pe care nu le mai doriți în gospodăria dumneavoastră. Dar în nici un caz să nu le scoți pe trotuare, lăsându-ți lucrurile la întâmplare. Acest lucru, pe lângă faptul că nu este etic, poate să îți aducă și o amendă destul de usturătoare.

Prin urmare, putem sublinia faptul că, dacă ne iubim ca indivizi, spațiul ce ne înconjoară, ne respectăm planeta, o putem demonstra limitând cantitatea de gunoi pe care o producem.

Reciclând corect, respectăm Planeta!

În articolul următor vom continua subiectul nostru despre importanța reciclării.

*sursa fotografiei arhiva proprie

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *