„Unorthodox” de Deborah Feldman

Îm plac la nebunie cărțile unde nu descopăr doar istoria câtorva eroi, dar cele care fac o incursiune într-o întreagă comunitate, cult, etnie, civilizație sau lume.

„Unorthodox” este povestea unei fetițe, Esty, o evreică care de mică pare și este diferită de restul evreilor din comunitatea sa hidiș. Crește alături de bunicii ei, mama sa este o adevărată proscrisă, tatăl nebun, alcoolic și dus cu sorcova.

Esty nu este cu nimic mai diferită decât restul fetelor de vârsta ei, ea se conduce după aceleași reguli, are aceleași limite, probleme, dar unele aspecte ale minții sale curioase o face să vrea să descopere lumea de după poarta casei. Esty citește cărți interzise de rabini și religie, pune întrebări incomode, analizează și începe să aibă propriile păreri pe lângă cele impuse de comunitate ultra-ortodoxă.

Pentru unii, limitele nu înseamnă altceva decât o nouă provocare, pentru alții însă, piedica asta dă senzația de frică și se opresc. Naratoarea noastră face parte din prima categorie, ori căsătoria, care trebuia să bată ultimul cui în „aici e locul tău”, a declanșat o serie de procese ireversibile.

Autoarea ne abundă în detalii despre orânduielile unui grup închis de oameni, un cerc care nu vrea să se adapteze la civilizația care îi înconjoară.

Imaginați-vă, nu ai idee de dragoste dar ești pus în fața faptului împlinit: în noaptea nunții, ai voie să citești doar ce e aprobat de soț, rabin, comunitate. Oriunde te-ai întoarce, tu ai limite, și nu există o explicație rezonabilă pentru asta.

Cartea ne instigă la cunoaștere, curaj și dorința de a trăi bine. Asta simți pe parcursul întregii lecturi, așteptând mereu momentul în care vulcanul va erupe, și iadul se va dezlănțui în Brooklyn, pentru că asta a urmat.

Cartea resprezintă memoriile scriitoarei, iar scandalul provocat de publicarea ei și serialul filmat de Netflix a incomodat familia, care cândva a crescut-o. De fapt, incomodat este puțin spus, aceasta a stresat și creat valuri de comentarii urâte la adresa scriitoarei.

Dacă aveți poftă de ceva nou, de ceva care să vă inspire sau să vă indigneze, lectura aceasta se va potrivi de minune cu acea stare.

Lectură plăcută!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *