Vaccinarea anti-Covid: încotro? Concluziile summitului de astăzi

În cursul zilei de astăzi, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, s-a întrunit cu premierii landurilor pentru a discuta, în mod special, despre subiectul controversat al vaccinării împotriva virusului COVID-19. În conferința de presă acordată în continuarea acestui summit, Merkel a sintetizat concluziile acestei întrevederi.

Cancelarul a admis încă de la începutul conferinței că parcurgem cu toții căi complet noi, referindu-se nu doar la producția de vaccinuri, ci și la distribuția federală a acestora. Dat fiind faptul că vaccinarea este o componentă esențială pentru ieșirea din pandemie, Merkel subliniază intenția de a acorda fiecărui cetățean o șansă de a se vaccina până la sfârșitul verii viitoare, lucru pe care, în continuare, îl vede ca fiind realizabil.

În continuare, guvernul german încheie colaborări cu mai multe firme farmaceutice, dar s-a avut în vedere, încă de la început, intenția de a nu grăbi autorizarea vaccinului în regim de urgență, ci de a urma calea obișnuită, convențională, de aprobare a unui vaccin. Prin această afirmație, cancelarul aprobă procedura urmată de Uniunea Europeană, învederând și aspectele pozitive pe care le vede cu privire la calea lentă, urmată până acum, și care vizează aspectul transparenței.

Guvernul federal a anunțat, de asemenea, că până la data de 23 februarie va ști cu precizie numărul de doze de vaccin pe care le poate livra firma Biontech. În cazul celorlalți producători, cantitățile nu sunt încă sigure, iar unii producători nu vor să facă promisiuni pe care să nu le poată respecta.

Luând cuvântul, primarul guvernator al landului Berlin, Michael Müller, și-a început discursul cu o concluzie, și anume că, parafrazând: am avut mult de învățat unii de la ceilalți în acestă perioadă. Este un proces de învățare să realizăm cum funcționează un lanț de livrări. Müller preconizează că va dura luni întregi până când livrările de vaccinuri vor fi simplificate. Descrie situația actuală din centrele de vaccinare ca fiind momentan relaxată și admite că până la finele primului trimestru, numărul de doze disponibile va fi limitat. Totuși, subliniază că este un mare noroc faptul că în contextul pandemiei globale există un vaccin după un timp atât de scurt, Acesta a concluzionat afirmând că săptămânile care vor urma vor aduce în continuare mult suspans.

Premierului landului Bavaria, Markus Söder, își începe intervenția observând că în acest proces sunt în joc mai multe variabile. La aceste variabile, deja cunoscute, se adaugă problema mutațiilor care complică procesul de vaccinare. Nu dorește să se facă promisiuni care să nu poată fi respectate. Conform premierului bavarez, producătorii s-au angajat, dar nu au dat garanții. ,,Este important acum să ne autodepășim și să analizăm greșelile care au intervenit”, a afirmat premierul bavarez.

În răspunsurile la întrebările publicului, cancelarul precizează că, în curând, vor putea vaccina și medicii de familie în măsura în care vor exista doze suficiente. Adaugă că nu se preconizează facilități acordate celor vaccinați, atâta timp cât nu este dovedit faptul că persoanele vaccinate nu pot transmite virusul.

Söder declară că nu se poate vorbi momentan de o slăbire a restricțiilor, având în vedere variantele mutante ale virusului.

În final, Merkel reia ideea principală a summitului și anume că se pornește de la premisa că până la finalul verii, fiecare cetățean va avea ocazia să se vaccineze, dacă dorește: „Nu se vor întâmpla minuni“, avertizează cancelarul. Ar putea să fie nevoie de ani întregi de vaccinare, acest lucru depinzând de numeroși factori, dintre care, cel mai important este parcursul și evoluția virusului. Până în vara acestui an se va face un pas decisiv.

*sursa fotografiilor- capturi de ecran din timpul LIVE-ului, de pe telefonul personal.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *