Anne Frank sau personajul care avea să nu devină

         Anne Frank este ultimul personaj întâlnit în calea lecturilor mele adolescentine, un personaj de la care avem de învățat întreaga umanitate. Sinceră, naivă, acesta își găsește în stilou și hârtie adevărații cofidenți ai dramei sale, dându-le toată încrederea și cerând nimic în schimb.

Tânără, nu își lua în serios atitudinea față de circumstanțele pe care le transpunea pe hârtie zilnic pentru „a-și strânge gândurile”, „mai târziu nici eu, nici altcineva nu va fi interesat de efuziunile unei școlărițe de treisprezece ani”. Mare ar fi mirarea ei, dacă ar afla cât de important a devenit jurnalul ei, unde principalul obiect al contemplației este realitatea și viitorul inevitabil.

Acest caiet-jurnal, l-a primit cadou de la părinți, cu ocazia zilei sale de naștere, iar de atunci devenise cel mai inestimabil cadou. El este un martor inert al tuturor măsurilor aspre, prevăzute de politica antisemită hitleristă.

După cum afirma în junalul său:,,Hârtia este mai răbdătoare decât oamenii’’, ne putem da seama că tânăra, la vârsta sa fragedă, are o gândire trează și abilă, din motiv că poate raporta asemenea vorbe la realitățile vieții din acea perioadă. Într-adevăr, hârtia este mai răbdatoare decât oamenii, deoarece, în general, oamenii se prefac că nu sunt la curent cu problemele globale pe care le maschează, conștient, în spatele problemelor personale. Problema omenirii constă în lipsa empatiei și supunerea la standartele comportamentale promovate de oameni, care au devenit în spirit comun. Anne este la curent cu realitatea atemporală și privește lumea cu ochii deschiși, ochii unui personnaj hiperlucid.

Tânăra are o atitudine corespunzatoare circumstantelor în care se găsește, reprezintă o personalitate reflexivă, care insuflă ideea de soartă lunecoasă și conștientizarea influentei acesteia asupra gândurilor omenești. Ea întruchipează sinceritatea, ponderația și autenticitatea.

        În concluzie, afirm că soarta Annei a fost foarte intransigentă, iar jurnalul i-a devenit calea spre aplanarea efervescenței emoționale. Spor la lectura acestui minunat jurnal!

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *