Cartea bună e sau nu gustoasă?

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă pentru tine o carte bună? Înseamnă o carte delicioasă, cu mult gust și aromă, care ți se topește în gură, sau, mai degrabă, e un izvor necontenit de cunoștințe, o sursă de informare sau suport? Ei bine, nu sunt sigură de răspunsul tău, dar, din punctul meu de vedere, o carte bună e asemeni unui preiten adevărat, care mă ajută să aflu atunci când nu știu și care mă face să mă simt în largul meu, indiferent de situație. Un amic tare drag mie este și cartea ,,Micuțele doamne” de Louisa May Alcott, care, după aprecierea mea, este una dintre cele mai reușite creații din literatura universală modernă. Un roman clasic american, dar care întregește atâta inteligență și moralitate. Opera le are în calitate de protagoniste pe cele patru surori: Margaret, Josephine, Beth și Amy; din orașul Concord, Massacusetts, SUA, care trăiesc aventurile, în același timp, greutățile epocii de după încheierea Războiului Civil. Împotriva faptului că sunt surori, aceste patru personaje feminine descriu, fiecare în parte, sentimente, trăiri inedite, diferite una de alta, creându-ți un spectru larg al tipologiei oamenilor. Naratoarea, Josephine, are cincisprezece ani, este foarte curajoasă, îi plac aventurile și i-ar fi plăcut mai mult dacă ar fi fost băiat, întrucât n-ar mai fi trebuit să se limiteze la acele repere a ce înseamnă o domnișoară în epoca modernă. Personajul său reflectă o deosebită grijă și afecțiune pentru cei din jur, ajutând pe oricine și oricând, precum tatăl său, doctorul March. În pofida situației nu chiar plăcute prin care trecea familia sa, Jo își găsea refugiul, în mansardă, la masa prăfuită din colț, acolo se simțea cel mai bine și anume în acel loc a și început cariera sa ulterioară de scriitoare.

Dacă m-ai întreba ce secvență sau idee din roman m-a impresionat cel mai mult, aș spune clar și răspicat: totul, însă, în mod deosebit, aspectele feministe de care dă dovadă tânăra Josephine. Cu toate că erau anii o mie opt sute, se face aluzie la importanța colosală pe care o are femeia în societate, nu numai în familie; care, de altfel, era un lucru foarte nou pentru epoca modenră. Pe lângă acestea, romanul ,,Micuțele doamne” oglindește afecțiune și spiritualitate. Drept exemplu, spusele naratoarei, Josephine: ,,Cred cu tărie că familia este cel mai frumos lucru de pe lume!”.

Așadar, pentru a nu-ți divulga prea multe idei din operă, îți recomand să citești acest roman revoluționar modern, fiindcă sunt mai mult ca sigură că îl vei prețui exact precum cel mai bun prieten. Și, nu în ultimul rând, te las să meditezi și să-ți dai seama: cartea bună e sau nu gustoasă?

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *