Dăm viață propriilor valori

La fundamentul unui Om în devenire stau, bineînțeles, cei șapte ani de acasă, o societate sănătoasă, un teanc de cărți, câteva principii morale și un mănunchi de valori esențiale. În vâltoarea timpului, toate cele enumerate mai sus sunt ierarhizate diferit conform importanței lor. Totuși, indiferent de scurgerea timpului în clepsidră, anumite valori rămân atemporale pentru toți.

La acest subiect am citit recent o istorioară: „Un cunoscut profesor și-a început seminarul în fața a două sute de studenți fluturând o bancnotă de 100 de dolari .

– Cine dorește această bancnotă? întreabă profesorul, iar sala se umplu de mâini ridicate .

Apoi profesorul ia bancnota și o mototolește, apoi adresează aceeași întrebare:

– Cine dorește această bancnotă ?

Mâinile au rămas în aer. Profesorul ia bancnota și o aruncă pe podea. O calcă în picioare, o murdărește de praf și o șifonează tare.

– Cine dorește această bancnotă ?

Mâinile au rămas în continuare ridicate.

– Știți de ce doriți această bancnotă după ce a fost mototolită, șifonată , murdărită de praf și călcată în picioare?

… Liniște deplină în sală. „Deoarece și-a păstrat valoarea! „, a răspuns într-un final profesorul.

Așa e și omul, oricât de simplu ar fi la port, dacă are anumite valori, precum generozitatea, iubirea, bunătatea, credința, speranța, atunci, cu certitudine, este o persoană cu verticalitate.

Prinși în mrejele modernismului, ademeniți de bani, în goană după bunuri și averi, multe persoane își pierd din valoare.

Străbunii noștri au trăit vremuri deloc ușoare, însă au păstrat și cinstit cu sfințenie nobilele valori: familia, cinstea, înțelepciunea, bunătatea, omenia. Să le promovăm și noi, căci valorile sfinte precum dragostea de Patrie, de portul popular, de grai și tradiții, prietenia, cumpătarea, respectul, credința, smerenia, iertarea și recunoștința rămân autentice și nu se demodează vreodată. Și e avut acel om, care găzduiește în suflet aceste valori, căci și renumitul om de știință Albert Einstein ne sugerează: „Încearcă să fii un om de valoare și nu neapărat unul de succes!”

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *