Educația non-formală – o aventură spre succes

V-ați imaginat vreodată cum ar fi dacă fiecare dintre noi și-ar rezerva puțin timp pentru a învăța zilnic ceva nou? Educația non-formală este o cheie spre atingerea noilor idealuri, dezvoltarea noilor competențe și creșterea noastră pe plan atât personal, cât și profesional. Ea este cea care sprijină și cultivă valori indispensabile pentru îmbunătățirea calității vieții. Sunt sigură ca oricine poate identifica o șansă de implicare, iar sugestia mea este să folosim aceste oportunități.

Educația non-formală este una dintre cele mai practice metode de a învăța prin intermediul unor activități interactive. Mai mult decât atât, acest tip de educație reprezintă o îmbinare dintre util, necesar și eficient. Multitudinea ei de avantaje asigură bunăstarea și dezvoltarea pe plan personal a participanților implicați în acest proces, care ulterior, dezvoltă competenţe pentru viaţă şi pregătirea persoanelor pentru a deveni cetăţeni activi și responsabili.

Educația non-formală are un caracter diferit față de alte tipuri de educație, dar este unul dintre factorii cheie ale dezvoltării societății, deoarece contribuie la creşterea profesională sau schimbarea activităţii profesionale și pune un mare accent pe flexibilitate. De asemenea, scoate din educaţie funcţia de predare, lăsând loc funcţiei de învăţare, ceea ce o face mult mai eficientă, fiindcă participantul are posibilitatea să învețe individual prin practică şi experimentare. În cadrul activităților cu scop de invățare non-formală, participanții pot dobândi abilități precum gândirea critică, management al timpului, luarea deciziilor, prelucrarea şi utilizarea contextuală a unor informaţii, capacitatea de a identifica şi de a rezolva probleme.O mare importanță o are și socializarea dintre persoane. Astfel, apare șansa de a face schimb de păreri, experiență, dar și de a învăța pe baza celor relatate. Aplicarea cunoștințelor obținute anterior are rolul de a pune în practică informația ce o învățăm din educația formală, ceea ce este de o importanță majoră, având în vedere că practica este unul dintre cele mai eficace stiluri de învățare. Nu poate fi trecută cu vederea maniera în care este organizată o astfel de oră, care nu numai că te detașează de stres și griji, ci te îndeamnă să gândești într-un alt mod, fapt care influențează asupra stării de bine a participantului. În perioada actuală, observăm o dezvoltare considerabilă a calității educației, sporirea numărului de activitități utile și creșterea gradului de implicare a tinerilor. Toate acestea demonstrează faptul că educația non-formală nu este numai plăcută, dar și generează rezultate râvnite și aduce un plus valoare societății. Deși uneori nu percepem adevărata valoare a ei, ar fi necesar ca fiecare dintre noi să îmbine toate tipurile de educație, deoarece între ele există o relație interdependentă.

Așadar, educația non-formală nu este nimic alt ceva decât o aventură din care preluăm doar lucruri utile pentru valorificarea experienţelor de viaţă printr-un cadru mai flexibil şi mai deschis şi prin diversificarea mediilor de învăţare cotidiene. Nu ezitați să descoperiți această educație, fiindcă farmecul ei nu permite să o lăsați neexplorată.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *