Ființele de hârtie – construct important în viața mea

Dincolo de poveste, personajele literare îmi oferă o mulțime de lectii de viață de mare valoare, pe care le analizez cu grijă și cercetez comportamentul acestora, atribuindu-mi în grădina sufletului meu valori de admirat.

Personajul meu preferat, care mi-a cultivat o serie de valori și atitudini imperios necesare, este Maria Răzeşu din “Tema pentru acasă” de Nicolae Dabija. Maria era o tânără elevă care avea mereu propria sa părere şi era mereu gata să o apere. Ea a fost cea care odată ce s-a determinat a pornit să-şi împlinească destinul, neînfricată şi încrezătoare în propriile puteri. Pentru scopul său a străbătut un drum lung, plin de peripeții, ce părea imposibil pentru ea, însă, datorită calităţilor sale, ea a reuşit să-l găsească pe Mihai Ulmu şi să-l ajute să evadeze. Acest personaj m-a învăţat să fiu perseverentă, mi-a sugerat că orice e posibil, că orice problemă are o soluţie și că atât timp cât există încredere în forţele proprii, putem realiza orice. Maria este întruchiparea puterii morale şi devotamentului, un exemplu demn pentru toţi tinerii.

Un alt persoaj este Mara din opera cu acelaşi nume de Ioan Slavici. Ea este „prima femeie capitalistă din literatura noastră”, deoarece își câștigă existența din negustorie, „vinde ce poate și cumpără ce găsește, de marți dimineața si până sâmbăta noaptea ea aleargă cu marfa de la Radna la Lipova, apoi la târgul cel mare de la Arad.” Ca o adevarată femeie de afaceri, Mara avea un singur scop, acela de a strânge bani, conducându-se după o regulă specifică economiei de piață.

Femeie aprigă, cu un acut simț al demnității umane, se hotărăște să strângă bani ca să scape de sărăcie și să-și crească cei doi copii, pe Trică si Persida, cărora se străduiește să le creeze o situație materială și socială cât mai bună. Fire energică și ambițioasă, Mara ascunde sub masca asprimii, o mare sensibilitate și suferă de fiecare dată când copiii ei trec prin dificultăți, fiind totdeauna de partea lor. Mara este un permanent sprijin moral pentru fata ei, îi dă dreptate și o ajută să treacă peste greutăți.

Orice personaj îmi poate oferi câte o lecție inedită și unică, mă poate învăța cum să percep lumea și cum să relaționez cu cei din jurul meu. Fiecare personaj are un farmec aparte și apare în viața mea, cu scopul de a mă ghida spre calea cea dreaptă.

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *